Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który przygotowałam na Wieczór Kuchni Indyjskiej .
Ziemniaki w indyjskim sosie były uzupełnieniem
ryby w sosie makhanwala, którą prezentowałam wcześniej na blogu. Dzisiejsza potrawa jest również bardzo prosta w przygotowaniu. Po umieszczeniu wszystkich składników na głębokiej patelni, praktycznie robi się sama. Jeśli lubicie kuchnię ze wschodniej półkuli, to danie zdecydowanie będzie Wam smakować. Gdy użyjecie małych
ziemniaków, pozostawcie je w całości. Jeśli kupicie większe, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Możecie je obrać lub pozostawić w mundurkach, choć osobiście polecam ich obranie. Dzięki temu
ziemniaki wchłoną więcej aromatów potrawy.
Składniki:1 kg
ziemniaków60 ml
oleju2
cebule, posiekane w kostkę150 ml
śmietanki 30%100 ml
jogurtu naturalnego1
pomidor1 łyżka stołowa świeżego
imbiru, drobno startego2 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżeczka
przyprawy garam masala1 i ½ łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
curry2 łyżeczki
czosnku granulowanegoszczypta
pieprzu cayenne1 stołowa łyżka
soliPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, umieszczamy w misce z zimną
wodą. Pozostawiamy na około 30 minut, aby wypłukały się ze
skrobi. Po tym czasie odcedzamy je i dokładnie osuszamy za pomocą ściereczki lub papierowych ręczników. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 50 ml
oleju. Smażymy
ziemniaki do momentu, aż lekko się przyrumienią. Zdejmujemy je z patelni, dodajemy pozostałą część
oleju (10 ml) i podsmażamy
cebulę na złoto.Następnie dodajemy do niej:
imbir,
kurkumę, kumin,
curry,
czosnek granulowany,
garam masalę oraz
pieprz cayenne. Smażymy jeszcze przez minutę.
Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do
cebuli z
przyprawami. Całość uzupełniamy
jogurtem oraz
śmietanką, dodajemy podsmażone wcześniej
ziemniaki, a także
sól. Dokładnie mieszamy, grzejemy około 35-40 minut na wolnym ogniu.
Ziemniaki powinny być równomiernie rozłożone na patelni oraz dokładnie pokryte sosem. Gotowy sos powinien zgęstnieć i "kleić się" do
ziemniaków. Na koniec sprawdzamy, czy całej potrawy nie trzeba dosolić jeszcze do smaku.Smacznego!