ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki w indyjskim sosie

Ziemniaki w indyjskim sosie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który przygotowałam na Wieczór Kuchni Indyjskiej . Ziemniaki w indyjskim sosie były uzupełnieniem ryby w sosie makhanwala, którą prezentowałam wcześniej na blogu. Dzisiejsza potrawa jest również bardzo prosta w przygotowaniu. Po umieszczeniu wszystkich składników na głębokiej patelni, praktycznie robi się sama. Jeśli lubicie kuchnię ze wschodniej półkuli, to danie zdecydowanie będzie Wam smakować. Gdy użyjecie małych ziemniaków, pozostawcie je w całości. Jeśli kupicie większe, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Możecie je obrać lub pozostawić w mundurkach, choć osobiście polecam ich obranie. Dzięki temu ziemniaki wchłoną więcej aromatów potrawy.
Składniki:
1 kg ziemniaków
60 ml oleju
2 cebule, posiekane w kostkę
150 ml śmietanki 30%
100 ml jogurtu naturalnego
1 pomidor
1 łyżka stołowa świeżego imbiru, drobno startego
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 i ½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta pieprzu cayenne
1 stołowa łyżka soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na około 30 minut, aby wypłukały się ze skrobi. Po tym czasie odcedzamy je i dokładnie osuszamy za pomocą ściereczki lub papierowych ręczników. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy ziemniaki do momentu, aż lekko się przyrumienią. Zdejmujemy je z patelni, dodajemy pozostałą część oleju (10 ml) i podsmażamy cebulę na złoto.
Następnie dodajemy do niej: imbir, kurkumę, kumin, curry, czosnek granulowany, garam masalę oraz pieprz cayenne. Smażymy jeszcze przez minutę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli z przyprawami. Całość uzupełniamy jogurtem oraz śmietanką, dodajemy podsmażone wcześniej ziemniaki, a także sól. Dokładnie mieszamy, grzejemy około 35-40 minut na wolnym ogniu.
Ziemniaki powinny być równomiernie rozłożone na patelni oraz dokładnie pokryte sosem. Gotowy sos powinien zgęstnieć i "kleić się" do ziemniaków. Na koniec sprawdzamy, czy całej potrawy nie trzeba dosolić jeszcze do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/11/ziemniaki-w-indyskim-sosie.html