Wykonanie
To mój początek eksperymentowania z kuchnią indyjską. Jak narazie dane mi było kilka
razy spróbować indyjskiego jedzenia w restauracjach, i tak właśnie mnie urzekła. Na blogu Indian Simmer możecie znaleźć wiele tradycyjnych potraw
indyjskich, skąd też zaczerpnęłam ten przepis.Można powiedzieć, że to jest indyjska wersja rodzimych sznycelków :)Składniki (ok.4 porcje):Kofta:700 g ( 1 1/2lb ) mielonej
baraniny1 łyżka zielonej
papryczki chilli lub jalapeno1 łyżka pasty
czosnkowo-imbirowej (w przypadku braku gotowej, wystarczy zmielić
imbir i
czosnek w równych proporcjach na gładko)1 szklanka ugotowanych i utłuczonych
ziemniaków2 łyżki świeżej
kolendrysólPapryczkę i
kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć. Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki
mięsne do piekarnika nagrzanego do 205C (400F). Zapiekać ok. 25-30 minut.Sos
Curry :1 szklanka pasty z
cebuli (ja zmieliłam ok. 2-3
cebule w blenderze)1 1/2 łyżki pasty
czosnkowo-imbirowej2 szklanki przetartych
pomidorów z puszki (tomato puree)1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
kurkumy1 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1 1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżeczka
garam masala1/3 szklanki
orzechów nerkowca1/2 szklanki
śmietanki kremówki1/2 szklanki
wody1 1/2 łyżki
oleju + 1 łyżka ghee (lub
masła)
sólOrzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni aż się lekko przyrumienią i zmielić na pastę w blenderze.Podgrzać
olej i ghee (lub
masło) i na rozgrzaną patelnię dać pastę z
cebuli i
czosnkowo-
imbirową - podsmażać aż płyn wyparuje i
cebula się zacznie przyrumieniać, co zajmuje kilkanaście minut na średnim ogniu. Wówczas dodajemy kumin,
kurkumę,
sól,
cayenne i mieloną
kolendrę.
Przyprawy podsmażamy krótko, bo zaczną się przypalać i dodajemy wtedy
pomidory. Dodać
orzechy nerkowca, kremówkę i
wodę i gotować kilka minut. Doprawić
garam masalą. Do sosu dodać kulki
mięsne i dusić jeszcze jakieś 5-10 minut - wyłączyć gaz, poczekać jakieś 15 minut przed podaniem.
Sos jest dość gęsty, dlatego ja zdecydowałam się dodać trochę
wody i dla mnie konsystencja jest dużo lepsza.Podawać z
ryżem lub
chlebkiem naan.