ßßß Cookit - przepis na Kofta Curry z Baraniny

Kofta Curry z Baraniny

nazwa

Wykonanie

To mój początek eksperymentowania z kuchnią indyjską. Jak narazie dane mi było kilka razy spróbować indyjskiego jedzenia w restauracjach, i tak właśnie mnie urzekła. Na blogu Indian Simmer możecie znaleźć wiele tradycyjnych potraw indyjskich, skąd też zaczerpnęłam ten przepis.
Można powiedzieć, że to jest indyjska wersja rodzimych sznycelków :)
Składniki (ok.4 porcje):
Kofta:
700 g ( 1 1/2lb ) mielonej baraniny
1 łyżka zielonej papryczki chilli lub jalapeno
1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (w przypadku braku gotowej, wystarczy zmielić imbir i czosnek w równych proporcjach na gładko)
1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
2 łyżki świeżej kolendry
sól
Papryczkę i kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć. Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki mięsne do piekarnika nagrzanego do 205C (400F). Zapiekać ok. 25-30 minut.
Sos Curry :
1 szklanka pasty z cebuli (ja zmieliłam ok. 2-3 cebule w blenderze)
1 1/2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
2 szklanki przetartych pomidorów z puszki (tomato puree)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka garam masala
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki wody
1 1/2 łyżki oleju + 1 łyżka ghee (lub masła)
sól
Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni aż się lekko przyrumienią i zmielić na pastę w blenderze.
Podgrzać olej i ghee (lub masło) i na rozgrzaną patelnię dać pastę z cebuli i czosnkowo-imbirową - podsmażać aż płyn wyparuje i cebula się zacznie przyrumieniać, co zajmuje kilkanaście minut na średnim ogniu. Wówczas dodajemy kumin, kurkumę, sól, cayenne i mieloną kolendrę. Przyprawy podsmażamy krótko, bo zaczną się przypalać i dodajemy wtedy pomidory. Dodać orzechy nerkowca, kremówkę i wodę i gotować kilka minut. Doprawić garam masalą. Do sosu dodać kulki mięsne i dusić jeszcze jakieś 5-10 minut - wyłączyć gaz, poczekać jakieś 15 minut przed podaniem.
Sos jest dość gęsty, dlatego ja zdecydowałam się dodać trochę wody i dla mnie konsystencja jest dużo lepsza.
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2013/09/kofta-curry-z-baraniny.html