ßßß Cookit - przepis na Danie dobrze komponuje się z ryżem basmati oraz z plackami indyjskimi.

Danie dobrze komponuje się z ryżem basmati oraz z plackami indyjskimi.

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze danie z tej fasolki zwanej czerwoną soją i powiem nieskromnie - curry wyszło wyśmienite, kremowe i aromatyczne. I just love it!
Jak możemy przeczytać w Wikipedii jest to r oślina szeroko uprawiana w krajach azjatyckich dla jadalnych nasion i kiełków. Zawiera ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy(w tym duże ilości lizyny). Nasiona są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, kobalt. Małe czerwone fasolki pochodzą z kuchni wschodniej, znane są przede wszystkim z kuchni japońskiej. W kuchni Zachodu w ciągu ostatnich dekad rozpowszechniły się przede wszystkim wśród wegetarian, jako zastępnik mięsa.
Składniki:
1 duży kubek fasolki adzuki
2 cebule
2 pomidory
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
olej do smażenia
1/4 kubka śmietanny kremówki
2-3 pokrojone drobno zielone chili
spora garść posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka pasty czosnkowo- imbirowej (kliknij tutaj po przepis na pastę)
1/4 łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki garam masala .
Przygotowanie:
Fasolkę namaczamy przez całą noc (ok. 8 godzin). Następnie gotujemy, aż będzie miękka. Ja wykorzystuję tutaj szybkowar - wystarczy gotować do dwóch gwizdków. Następnie fasolkę odsączamy z wody i odstawiamy.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulkę i smażymy mieszając ok. 3-4 minut, następnie dodajemy pastę czosnkowo- imbirową i chili i ponownie mieszamy przez chwilę. Kolejno na patelni lądują posiekane w drobną kostkę pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Solimy całość i gotujemy aż pomidory będą zupełnie miękkie i zniknie "surowy" zapach.
Powstały sos blendujemy (ostrożnie - gorące!) na gładką masę. Dodajemy przyprawy - kurkumę i garam masala, a następnie odsączoną fasolkę adzuki. Dolewamy pół kubka wody i mieszamy. Gotujemy fasolkę w sosie ok. 10 minut. Na koniec dodajemy 1/4 kubka śmietanki kremówki (30 %), mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Na koniec dodajemy drobno posiekaną kolendę.
Smacznego!
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/11/kremowe-curry-z-fasolki-adzuki-azuki.html