ßßß Cookit - przepis na Chicken Tikka Masala

Chicken Tikka Masala

nazwa

Wykonanie

Kolejny raz orientalne smaki, chociaż może orientalne to za dużo powiedziane, ponieważ Chicken Tikka Masala jest zmodyfikowaną przez Brytyjczyków indyjsko-pakistańską potrawą. Kurczak zyskał popularność na całym świecie i został ogłoszony brytyjską potrawą narodową :) Przepis jest bardzo łatwy, jednak wymaga zakupu kilku niespotykanych u nas przypraw, które można dostać w sklepach z orientalną żywnością.
Składniki
(na 4 porcje)
- 400 g piersi z kurczaka
- 500 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala (lub tandori)
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Marynata
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala (lub tandori)
Przygotowanie
Piersi z kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Przygotować marynatę: w misce wymieszać jogurt z przyprawami, dodać kurczaka i wstawić do lodówki pod przykryciem na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. W woku rozgrzać olej ryżowy, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać krojone pomidory i przyprawy: starty imbir, garam masala, kardamon, kurkumę, curry, sproszkowaną kolendrę. Całość wymieszać, doprowadzić do zagotowania i dusić na małym ogniu 5 minut. Następnie dodać pokrojone masło i cukier i dusić kolejne 5 minut, doprawić do smaku. Gotowy sos przełożyć do innego naczynia, woka przetrzeć czystą ściereczką i wlać do niego olej ryżowy. Dodać kurczaka i smażyć go na bardzo dużym ogniu, czasem mieszając, tak aby się zrumienił. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sos z miseczki i całość gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/01/chicken-tikka-masala.html