Wykonanie
Kolejny raz orientalne smaki, chociaż może orientalne to za dużo powiedziane, ponieważ Chicken Tikka
Masala jest zmodyfikowaną przez Brytyjczyków indyjsko-pakistańską potrawą.
Kurczak zyskał popularność na całym świecie i został ogłoszony brytyjską potrawą narodową :) Przepis jest bardzo łatwy, jednak wymaga zakupu kilku niespotykanych u nas przypraw, które można dostać w sklepach z orientalną żywnością.
Składniki(na 4 porcje)- 400 g
piersi z kurczaka- 500 g
pomidorów z puszki (krojonych)- 2
cebule- 2 ząbki
czosnku- 50 g
masła- 1 łyżeczka startego
imbiru- 3 łyżeczki
przyprawy garam masala (lub tandori)- 1/2 łyżeczki
kardamonu- 1 łyżeczka
kurkumy- 1 łyżeczka sproszkowanej
kolendry- 1 łyżeczka
przyprawy curry- 1 łyżeczka
cukru-
sól,
pieprz do smakuMarynata- 1/3 szklanki
jogurtu naturalnego- 3 łyżeczki
przyprawy garam masala (lub tandori)Przygotowanie
Piersi z kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Przygotować marynatę: w misce wymieszać
jogurt z
przyprawami, dodać
kurczaka i wstawić do lodówki pod przykryciem na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. W woku rozgrzać
olej ryżowy, zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek. Dodać krojone
pomidory i
przyprawy: starty
imbir,
garam masala,
kardamon,
kurkumę,
curry, sproszkowaną
kolendrę. Całość wymieszać, doprowadzić do zagotowania i dusić na małym ogniu 5 minut. Następnie dodać pokrojone
masło i
cukier i dusić kolejne 5 minut, doprawić do smaku. Gotowy sos przełożyć do innego naczynia, woka przetrzeć czystą ściereczką i wlać do niego
olej ryżowy. Dodać
kurczaka i smażyć go na bardzo dużym ogniu, czasem mieszając, tak aby się zrumienił. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sos z miseczki i całość gotować jeszcze 5 minut. Podawać z
ryżem basmati lub
chlebkiem naan. Smacznego!