Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was danie
rodem z Indii. Muszę przyznać, że jest to mój debiut jeśli chodzi o kuchnię indyjską i jeszcze nie bardzo mam wyczucie w kwestii właściwej równowagi tych wszystkich orientalnych przypraw. Aczkolwiek uważam, że danie wyszło smaczne i chętnie do niego powrócę. Od siebie dodam tylko, iż warto użyć świeżej
ryby lub ewentualnie zamrożonej z małą ilością glazury. Ja niestety użyłam
mintaja zakupionego w hipermarkecie i niestety w trakcie gotowania w sosie rozleciał się na małe kawałki. Smak potrawy nie zmienił się, ale zdecydowanie pogorszył się jej wygląd.
Składniki:(zmodyfikowany przepis na bazie książki "Podróże kulinarne. Kuchnia indyjska")1 kg
filetów białej ryby (świeżej lub mrożonej z małą ilością glazury)2 łyżki
masła klarowanego1 duża
cebula (około 200 g)3 ząbki
czosnku1 łyżka stołowa świeżego
imbiru, drobno startego3 łyżeczki mielonego
kardamonu2 łyżki stołowe posiekanych listków
kolendry3 łyżeczki kuminu mielonego1 i ½ łyżeczki
cynamonu mielonego1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka
kurkumy½ łyżeczki
curry2 łyżeczki
przyprawy garam masala2 łyżeczki
soli2 puszki
pomidorów (po 400 g)75 ml
śmietanki 30%50 ml
śmietany 18%szczypta
pieprzuPrzygotowanie:W małej miseczce lub w moździerzu rozcieramy razem
przyprawy: świeży
imbir,
kardamon,
kolendrę, kumin,
cynamon,
pieprz cayenne,
kurkumę,
curry oraz
garam masalę. Rozgrzewamy
masło klarowane na głębokiej patelni.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz zmieszane wcześniej
przyprawy. Całość smażymy do momentu, aż
przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat.Następnie dodajemy rozgniecione widelcem
pomidory oraz oba rodzaje
śmietany. Mieszamy i gotujemy przez dłuższy czas bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Na koniec dokładamy
rybę pokrojoną w kawałki 4 x 4 cm i całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż
ryba będzie miękka. Przed podaniem dekorujemy potrawę listkami
mięty lub
kolendry.
Rybę z sosem makhanwala podajemy samodzielnie, z
ryżem lub
pieczywem.Smacznego!
Danie to powstało z okazji Wieczoru Indyjskiego, który zorganizowałyśmy wraz z dziewczynami z Wrocławskiego Koła Gospodyń
Miejskich . W rytmie bollywoodzkiej muzyki zajadałyśmy się orientalnymi smakołykami. W menu oprócz powyższej
rybki znalazły się: warzywne
curry, pilaw,
ziemniaki w indyjskim
sosie jogurtowym z
kurkumą, orientalna dyniowa zupa krem, chutney z
kokosa oraz
chlebki naan z dipem
jogurtowo-
miętowym. Uzupełnieniem sycącego posiłku były orzeźwiające
mango lassi oraz deser: Kheer ze świeżym
mango i
rodzynkami. Jednym słowem spisałyśmy się jak zawsze, bo jedzenia wyszło naprawdę sporo i było bardzo smaczne :).