ßßß Cookit - przepis na Beef Madras

Beef Madras

nazwa

Wykonanie

Bardzo popularne curry - beef Madras. Jak każde curry - pyszne! Wołowina wymaga nieco dłuższego gotowania, ale wołowina gotowana w mieszance indyjskich przypraw to przysłowiowe "niebo w gębie", więc warto trochę poczekać. Najlepsza podana z aromatycznym ryżem i dowolną raitą
2,5 cm laska cynamonu
10 strąków zielonego kardamonu
8 goździków
10 ziaren pieprzu
2 łyżeczki ziaren kuminu
1 łyżka ziaren kolendry
3-6 suszonych czerwonych papryczek chilli (dałam 1 łyżeczkę pokruszonych chilli)
5 łyżeczek oleju roślinnego
1 cebula, pokrojona w plastry
1/2 łyżeczki kurkumy
1-11/4 łyżeczki garam masala
sól, do smaku
500 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
20 g korzeń imbiru,
7 ząbków czosnku
2 pomidory
1-5 zielonych papryczek chilli, nakłutych widelcem, opcjonalnie
4 łyżki śmietany do zupy (single cream)
garść, pokrojonej, świeżej kolendry
Wszystkie przyprawy i suszoną chilli ucieramy w moździerzu na proszek.
Podgrzewamy olej dodajemy cebulę i smażymy do zrumienienia. Dodajemy przyprawy, sól i odrobinę wody i smażymy ok 1 minuty.
Dodajemy wołowinę i smażymy razem z przyprawami około 6-8 minut na umiarkowanym ogniu. W przypadku, gdy mięso zacznie przywierać do patelni dodajemy odrobinę wody.
W międzyczasie blendujemy imbir, czosnek i pomidory na gładką pastę, dodając odrobinę wody. Pastę dodajemy do patelni razem z zielonym chilli, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy delikatnie gotujemy, aż płyn będzie zredukowany. Sprawdzamy po 10 minutach, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Zwiększamy gaz i smażymy wołowinę, aż wchłonie sos. Podlewamy wodą, tak aby dobrze przykryła mięso, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy, aż mięso będzie miękki (około 1 1/4 godziny).
Odkrywamy przykrywkę, , aby zredukować ilość sosu, dodajemy śmietanę, posiekaną kolendrę, przyprawiamy i podajemy.
Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/08/beef-madras.html