ßßß Cookit - przepis na wątróbka drobiowa po indyjsku (chicken liver masala fry)

wątróbka drobiowa po indyjsku (chicken liver masala fry)

nazwa

Wykonanie

Moja rodzinka uwielbia kuchnię indyjską. Po zjedzeniu pierwszych kęsów najstarszy powiedział: Super, rób ją częściej! Przepis znalazłam na tej stronie.
Nie zrażajcie się ilością składników, danie robi się naprawdę szybko.
składniki:
500g wątróbek drobiowych
1 duża cebula
10 liści curry
2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (można ją zastąpić rozgniecionym czosnkiem i imbirem)
1/2 łyżeczki mielonego chilli
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
3 łyżki oleju
Jak zrobić pastę czosnkowo- imbirową: 1duży ząbek czosnku i 1 cm świeżego imbiru bardzo drobno siekamy i ucieramy np. moździerzem (lub blenderem) na jak najbardziej gładką masę.
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i zmażymy
aż się zrumieni, wtedy dodajemy liście curry i pastę czosnkowo-imbirową- smażymy jeszcze minutę, dodajemy wątróbki.
Chilli, kurkumę, pieprz i kolendrę mieszamy, dodajemy odrobinę wody, by powstała pasta i wrzucamy na patelnię do wątróbki. Teraz szybko mieszamy, by wątróbki pokryły się przyprawami, dolewamy około pół szklanki wody, by powstał sos i smażymy około 10 minut dolewając wodę w razie potrzeby. Na dwie minuty przed końcem dodajemy garam masalę a tuż przed wyłączeniem gazu solimy i mieszamy. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2016/02/watrobka-drobiowa-po-indyjsku-chicken.html