Wykonanie
Moja rodzinka uwielbia kuchnię indyjską. Po zjedzeniu pierwszych kęsów najstarszy powiedział: Super, rób ją częściej! Przepis znalazłam na tej stronie.Nie zrażajcie się ilością składników, danie robi się naprawdę szybko.składniki:500g
wątróbek drobiowych1 duża
cebula10 liści
curry2 łyżeczki pasty
czosnkowo-imbirowej (można ją zastąpić rozgniecionym
czosnkiem i
imbirem)1/2 łyżeczki mielonego
chilli1/2 łyżeczki
kurkumy2 łyżeczki mielonego
pieprzu2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
garam masala1 łyżeczka
soli1 szklanka
wody3 łyżki
olejuJak zrobić pastę
czosnkowo-
imbirową: 1duży ząbek
czosnku i 1 cm świeżego
imbiru bardzo drobno siekamy i ucieramy np. moździerzem (lub blenderem) na jak najbardziej gładką masę.
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy
cebulę i zmażymyaż się zrumieni, wtedy dodajemy liście
curry i pastę
czosnkowo-
imbirową- smażymy jeszcze minutę, dodajemy
wątróbki.
Chilli,
kurkumę,
pieprz i
kolendrę mieszamy, dodajemy odrobinę
wody, by powstała pasta i wrzucamy na patelnię do
wątróbki. Teraz szybko mieszamy, by
wątróbki pokryły się
przyprawami, dolewamy około pół szklanki
wody, by powstał sos i smażymy około 10 minut dolewając
wodę w razie potrzeby. Na dwie minuty przed końcem dodajemy
garam masalę a tuż przed wyłączeniem gazu solimy i mieszamy. Podajemy z
ryżem lub
pieczywem.