ßßß Cookit - przepis na Punjabi chicken curry (curry z kurczaka)

Punjabi chicken curry (curry z kurczaka)

nazwa

Wykonanie

Kolejne curry z kurczaka . Tak, to zdecydowanie moje ulubione jedzenie ostatnimi czasy. Wypróbowuję coraz to nowe przepisy i jak na razie kuchnia indyjska wiedzie zdecydowany prym w mojej kuchni. Curry jest dość ostre. Papryczki, które dodałam, choć tylko dwie, miały bardzo dużą "siłę rażenia" To były zdecydowanie jedne z tych najostrzejszych. Z jakąś łagodniejszą odmianą, curry nie powinno być takie ostre, choć mnie absolutnie to nie przeszkadzało. Jak zwykle pyszne - zachęcam do wypróbowania.
15 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na duże kawałki
10 dużych ząbków czosnku, obranych
4 małe strąki czarnego kardamonu (dałam zielone)
4 goździki
5 cm kory cynamonu
5 łyże4k oleju roślinnego
1 liść laurowy
1 średnia cebula, obrana i posiekana
2 zielone papryczki chilli, całe, ale nakłute widelcem
750 g udek z kurczaka, bez skórki ( u mnie 400 g piersi z kurczaka)
5 łyżeczek mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki chilli sproszkowanego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 1/2 łyżeczki garam masala
sól, do smaku
3 średnie pomidory, pokrojone na małe części
garść świeżych liści kolendry, posiekanej
Czosnek i korzeń imbiru miksujemy z odrobiną wody na pastę. Odstawiamy.
Strąki kardamonu umieszczamy w moździerzu, rozbijamy i wysypujemy ziarna. Ziarna zostawiamy w moździerzu i dodajemy goździki i cynamon. Mielimy na proszek.
Podgrzewamy olej w dużej patelni, dodajemy liść laurowy i cebulę i smażymy ok 8-10 minut, aż cebula będzie przyrumieniona. Dodajemy zielone chilli oraz pastę z imbiru i czosnku i smażymy ok 2-4 minut (na niewielkim ogniu)
Dodajemy kurczaka i delikatnie podsmażamy na średnim gazie. Mieszamy z przyprawami i solą. Dodajemy pomidory i wody tyle, aby dobrze przykryła kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym gazie ok 15 minut.
Odkrywamy patelnię, zwiększamy gaz, redukujemy w ten sposób wodę, kontynuujemy na niewielkim gazie przez kolejne kilka minut, do momentu, aż pojawią się krople tłuszczu. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Przepis z książki "Anjum's New Indian"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/05/punjabi-chicken-curry-curry-z-kurczaka.html