Wykonanie
Nie samymi słodkościami żyje człowiek. Wprawdzie przez te upały nie specjalnie chce się gotować wymagające czasu potrawy, ale gdy zobaczyłam ten przepis w Skarbcu kulinarnym wiedziałam, że muszę go wypróbować. Połączenie przypraw niezwykle mnie intrygowało, oczywiście lekko zmodyfikowałam przepis, ale myślę, że kwintesencję smaku zachowałam. Starsza córka nie przepada za kilkoma składnikami tej potrawy, ale nie powiedziałam jej przed spróbowaniem co w niej jest i się zachwycała, a później się śmiała, kolejny dowód na to, że nie można się zrażać do czegoś zanim się nie spróbuje, a dzieci nie wszystko muszą wiedzieć od początkuNie podałam tego dania z
chlebkami, ale z
ryżem.
Składniki:– 0,6 kg
piersi z kurczaka;– 100 g
masła;– 5
goździków– 0,5 laski
cynamonu (5 cm)– 2 ząbki
czosnku– 2 średnie
cebule– puszka pokrojonych
pomidorów– 1 pełna łyżeczka mielonego kuminu– 1 pełna łyżeczka mielonej
kolendry– 1 pełna łyżeczka
kurkumy– 1/4 pełnej łyżeczki
soli– 200 ml
wody– 0,5 pełnej łyżeczki mielonego
imbiru– 1/4 łyżeczki
Garam MasalaWykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku.Rozpuścić
masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok).Do rozgrzanego
masła dodać
goździki i
cynamon.Smażyć ok. 30 sek. na średnim płomieniu lub do momentu, kiedy
przyprawy puszczą aromat; często mieszać, aby
przyprawy się nie przypaliły.Dodać posiekany drobno
czosnek.Dodać posiekaną drobno
cebulę.Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby
cebula i
czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliłyGdy
cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin,
kolendrę,
kurkumę i
sólSmażyć ok. 1 min.Dodać
kurczaka.Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając do momentu, kiedy
kurczak będzie biały i lekko się zarumieni.Wlać
wodę.Dodać
pomidory.Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę.Dodać
imbirDodać
przyprawę Garam Masala.Wymieszać.Odstawić z płomienia.