Wykonanie
Opis :
Kurczak Murgh
Masala to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Jest to drobiowy gulasz indyjski smażony na większej ilości
masła z dodatkiem
cebuli,
czosnku,
imbiru i
pomidorów. Pikantny, aromatyczny i smaczny. Podawany z
ogórkowym Relish'em i
chlebkami Chapati.
Kurczak nie jest bardzo popularny, więc tym bardziej zachęcam do spróbowania tego nowo odkrytego (przynajmniej przeze mnie) indyjskiego przepisu.Polecam.Pochodzenie : kuchnia indyjska, przepis z książki "easy INDIAN COOKBOOK''Ilość : 2 większe porcje lub 3 małe0,5 kg
piersi z kurczaka100 g
masła lub ghee5
goździków0,5 laski
cynamonu (5 cm)4 ząbki
czosnku2 średnie
cebule4 średnie
pomidory1 pełna łyżeczka mielonego kuminu1 pełna łyżeczka mielonej
kolendry1 pełna łyżeczka
kurkumy1/4 pełnej łyżeczki mielonej
papryki chilli1/4 pełnej łyżeczki
soli200 ml
wodykawałek świeżego
imbiru (5 cm) lub 1 pełna łyżeczka mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
Garam MasalaSkładniki Na
Ogórkowy Relish :0,5
ogórka szklarniowego300 ml
jogurtu naturalnego1/4 pełnej łyżeczki
soli1/4 pełnej łyżeczki mielonego kuminuszczypta świeżo zmielonego
pieprzuszczypta
papryki chilliPiersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku.Rozpuścić
masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok).Do rozgrzanego
masła dodać
goździki i
cynamon.Smażyć ok. 30 sek. na średnim płomieniu lub do momentu, kiedy
przyprawy puszczą aromat; często mieszać, aby
przyprawy się nie przypaliły.Dodać posiekany drobno
czosnek.Dodać posiekaną drobno
cebulę.Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby
cebula i
czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliły.W czasie smażenia
cebuli i
czosnku należy pokroić w kostkę
pomidory.Następnie zmiksować je blenderem na kremową konsystencję i odstawić do czasu użytku.Gdy
cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin.Dodać
kolendrę.Dodać
kurkumę.Dodać
paprykę chilli.Dodać
sól.Smażyć ok. 1 min.Dodać
kurczaka.Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając do momentu, kiedy
kurczak będzie biały i lekko się zarumieni.Wlać
wodę.Dodać zmiksowane
pomidory.Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę.Dodać
imbir (jeśli używamy świeżego należy zetrzeć go na tarce o małych oczkach).Dodać
przyprawę Garam Masala.Wymieszać.Odstawić z płomienia.Podawać z
chlebkami Chapatis oraz
ogórkowym Relish'em.Przygotowanie
Ogórkowego Relish'u :
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Odcisnąć z nich nadmiar
wody.Dodać
jogurt.Wymieszać.Dodać pozostałe
przyprawy.Wymieszać.Schłodzić.Podawać.