Wykonanie
Niezbędne składniki:1/2 kg
fileta z kurczaka (lepiej z udka)2 posiekane
cebule2
pomidory2 szklanki
ryżu basmati1 łyżeczka przeciśniętego
czosnku1 łyżeczka przeciśniętego
imbiru1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka czerwonego
chili1 łyżeczka
garam masalaoliwa do smażenia
sól do smakuposiekana
zielona kolendra - 1 filiżankakilka listków
mięty2 cm kawałek
cynamonu3 strąki zielonego
kardamonu4
goździki1
liść laurowyMarynata:1 łyżeczka przeciśniętego
czosnku1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
chili1 łyżeczka
solisok z połowy
cytrynyPrzygotowanie:Mieszamy składniki marynaty i umieszczamy w nim małe kawałki
kurczaka. Mieszamy tak, aby
mięso było dokładnie pokryte marynatą i pozostawiamy przynajmniej na godzinę (a jeśli to możliwe nawet 3 godziny).
W cięzkim i dużym rondlu rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
cynamon,
goździki,
kardamon i
liść laurowy - na ok.2 minuty, aż zapach przypraw będzie wyczuwalny. Dorzucamy
cebulkę i smażymy ją z
przyprawami na brązowy kolor. Następnie dodajemy
czosnek i
imbir i smażymy mieszając 5 minut. Dodajemy następnie kawałki
kurczaka i kilka minut smażymy mieszając.
Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla, mieszamy.
Gdy
pomidory będą miękkie dodajemy
kurkumę,
chili i
garam masalę.Po ok. 3-4 minutach dolewamy 2,5 szkl.
wody, solimy i mieszamy. Kiedy sos zagotuje się dodajemy
ryż oraz
kolendrę i
miętę. Gotujemy pod przykryciem do czasu kiedy
ryż i
mięso będą miękkie.
Jak widzicie na zdjęciach, w powyższym przepisie zastąpiłam część
ryżu basmati
ryżem czerwonym. Dzięki temu potrawa ma ładniejszy i bardziej kolorowy wygląd.
Ryż czerwony nie jest powszechnie dostępny w sklepach, ale możecie go nabyć przed internet tutaj: www.skworcu.com.pl . Podobnie jak inne
przyprawy użyte w tym przepisie!Pozdrawiam i życzę smacznego :-)