Wykonanie
Bardzo aromatyczne i pyszne łagodne
curry z
kurczaka, przepis pochodzi z programu Nigella Ucztuje z odcinka Korzennie. Składników jest sporo i potrzeba poświęcić mu troszkę czasu, jednak przygotowuje się bardzo prosto i przyjemnie. Polecam bardzo! Warto wypróbować:)
Składniki:1/4 szklanki
oleju1-1,2 kg
udek kurczaka, każde przecięte na 2 części2,5 cm kawałek
imbiru, obranego4 ząbki
czosnku, obrane2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczki suszonego
Chili4 łyżki stołowe mielonych
migdałów1/2 szklanki
wody2
cebule, posiekane5 ziaren
kardamonu (nasionka z roztłuczonych ziarenek)1/2 łyżeczki
cynamonu2
liście laurowe4
goździki250 ml
greckiego jogurtu250ml
bulionu z kury125 ml
śmietany kremówki1/2 szklanki
rodzynek sułtańskich1 łyżeczka
garam masala1 łyżka stołowa
cukru1 łyżeczka
soli3/4 szklanki
płatków migdałowych do przybraniaNa dużej patelni rozgrzać
olej i smażyć kawałki
kurczaka z obu stron w kilku turach. Odstawić. Na pozostałej
oliwie podsmażyć
cebulę z
kardamonem,
cynamonem, liśćmi laurowymi i
goździkami, aż wszystko nabierze koloru.
Imbir,
czosnek, kumin,
kolendrę i
chilli zmiksować. Dodać mielone
migdały i
wodę, ponownie zmiksować. Mieszankę dodać do
cebuli i zagotować. Mieszając dodać
jogurt by powstał gęsty sos, następnie
bulion, kremówkę i
rodzynki. Do sosu przełożyć
kurczaka i posypać
przyprawą garam masala,
cukrem i
solą. Przykryć i gotować około 20min, aż
mięso będzie bardzo miękkie. Odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem podgrzać i posypać
migdałami. Najlepsze odgrzane na drugi dzień gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.Podawać z
ryżem. Smacznego!