ßßß Cookit - przepis na Łagodne aromatyczne curry - kurczak mughlai

Łagodne aromatyczne curry - kurczak mughlai

nazwa

Wykonanie

Bardzo aromatyczne i pyszne łagodne curry z kurczaka, przepis pochodzi z programu Nigella Ucztuje z odcinka Korzennie. Składników jest sporo i potrzeba poświęcić mu troszkę czasu, jednak przygotowuje się bardzo prosto i przyjemnie. Polecam bardzo! Warto wypróbować:)
Składniki:
1/4 szklanki oleju
1-1,2 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części
2,5 cm kawałek imbiru, obranego
4 ząbki czosnku, obrane
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki suszonego Chili
4 łyżki stołowe mielonych migdałów
1/2 szklanki wody
2 cebule, posiekane
5 ziaren kardamonu (nasionka z roztłuczonych ziarenek)
1/2 łyżeczki cynamonu
2 liście laurowe
4 goździki
250 ml greckiego jogurtu
250ml bulionu z kury
125 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki płatków migdałowych do przybrania
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka z obu stron w kilku turach. Odstawić. Na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę z kardamonem, cynamonem, liśćmi laurowymi i goździkami, aż wszystko nabierze koloru.
Imbir, czosnek, kumin, kolendrę i chilli zmiksować. Dodać mielone migdały i wodę, ponownie zmiksować. Mieszankę dodać do cebuli i zagotować. Mieszając dodać jogurt by powstał gęsty sos, następnie bulion, kremówkę i rodzynki. Do sosu przełożyć kurczaka i posypać przyprawą garam masala, cukrem i solą. Przykryć i gotować około 20min, aż mięso będzie bardzo miękkie. Odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem podgrzać i posypać migdałami. Najlepsze odgrzane na drugi dzień gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.
Podawać z ryżem. Smacznego!
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/12/agodne-aromatyczne-curry-kurczak-mughlai.html