ßßß Cookit - przepis na Curry pachnące kardamonem

Curry pachnące kardamonem

nazwa

Wykonanie

To mało skomplikowane i pyszne curry zrobię pewnie jeszcze nie raz. Lista składników nie jest zbyt duża, jak na indyjskie danie. Jednak podstawowe w tej kuchni składniki : imbir, chilli, kumin, kolendra i "tytułowy" kardamon są nieodzowne. Odrobina ostrej, aromatycznej egzotyki podana w bardzo przyjaznej dla kubków smakowych formie. Zachwytom nie było końca. Potrawa najlepiej komponuje się z przyrządzonymi własnoręcznie plackami chapati . Polecam.
4 łyżki oleju roślinnego
1 cebula, drobno pokrojona
15 g świeżego korzenia imbiru, obranego i startego
4 duże ząbki czosnku, starte
1 pomidor, pokrojony
2-3 zielone chilli, w całości, nakłute widelcem(ja dałam płatki chilli)
2/3-3/4 łyżeczki mielonego kardamonu, lub wg uznania
1 lekko czubata łyżeczka mielonej kolendry
3/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/3-1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, lub do smaku
sól, do smaku
450 udek bez skórki( u mnie pierś z indyka)
1 lekko czubata łyżeczka mąki kukurydzianej(ziemniaczanej)
garść posiekanej świeżej kolendry
Podgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i smażymy. Dodajemy imbir i czosnek. Smażymy mieszając przez minutę lub dwie, do momentu, aż czosnek zacznie zmieniać kolor.
Dodajemy pomidora, chilli, sproszkowane przyprawy i sól. Podgrzewamy przez 5 minut, dodajemy odrobinę wody i dalej podgrzewamy przez 6 do 7 minut cały czas mieszając.
Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut, aż zacznie brązowieć i przylepiać się do patelni. Dodajemy 400 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy do miękkości kurczaka, ok 25-35 minut.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy do kurczaka i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Sos powinien być lekki i rzadki. Mieszamy z posiekaną kolendrą przyprawiamy pieprzem lub kardamonem i podajemy.
Przepis z książki Anjum Anand " I love curry"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/02/curry-pachnace-kardamonem.html