Wykonanie
Na moim
stole zagościł dzisiaj
kurczak po indyjsku. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z kuchnią indyjską (no może poza gotowymi słoikami do których dodawało się
kurczaka). To danie smakuje… indyjsko. Właśnie tak jak sobie wyobrażam smak Indii.
Proste do przygotowania. Na prawdę szybkie. Relatywnie tanie i myślę, że spodoba się każdemu miłośnikowi dań jednogarnkowych.Składniki:
kurczak: 1 szt.
orzechy nerkowca: 150 g
czosnek: 4 ząbki
imbir, świeży: 30 g
ocet biały winny: 2 łyżki
przecier pomidorowy: 100 g
masło: 50 g
cebula: 1 szt.
cynamon : 1 łyżeczka
pieprz cayenne: 1 łyżeczka
curry: 2 łyżki
pomidory pelati: 1 puszkakostka drobiowa bulionowa: 1 szt.
śmietanka 30%, słodka: 100 ml
kolendra: 1 pęczek
ryż basmati: 1 opakowanie
sól: do smakuTrybujemy
kurczaka. Obcinamy skrzydełka przy torebkach stawowych za pomocą noża do trybowania. Następnie wycinamy udka, przy samej torebce stawowej odkrawamy wzdłuż. Następnie końcówkę noża wbijamy w korpus i trybujemy (oddzielamy
mięso od kości)
piersi kurczaka. Korpus chowamy do lodówki, można go użyć do ugotowania
bulionu. Z kawałków
mięsa zdejmujemy skórę i pozbywamy się resztek kości i tłuszczu.Kawałki
mięsa kroimy na mniejsze części (nieregularne kawałki). Tak pokrojone
mięso przekładamy do miseczki.1 średnią
cebulę kroimy bardzo drobno, następnie siekamy i przekładamy do miski. 4 ząbki
czosnku drobno siekamy, wrzucamy do jednej miski z
cebulą. Bezpośrednio do miski z
cebulą i
czosnkiem ścieramy ok. 30 g świeżego
imbiru, całość mieszamy. 50 g
masła kroimy na mniejsze kawałki, następnie rozpuszczamy je w woku, lub w głębokiej patelni. Następnie dodajemy
cebulę,
czosnek i
imbir. Całość mieszamy. Gdy
cebula i
czosnek się już zeszklą, dodajemy
cynamon,
pieprz cayenne i
curry. Mieszamy. Dodajemy 2 łyżki
białego octu winnego, ponownie mieszamy.Następnie dodajemy 100 ml
śmietanki, 100 g
przecieru pomidorowego i jedną puszkę
pomidorów pelati. Całość mieszamy. Dodajemy jedną pokruszoną drobiową
kostkę rosołową i 1 szklankę
wody. Gotujemy, następnie redukujemy sos.
Ryż gotujemy pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odcedzamy.Sos doprawiamy
solą. Pokrojone kawałki
kurczaka doprawiamy
solą, następnie dodajemy je do sosu na patelni. Gotujemy przez mniej więcej 10-15 minut.150 g
orzechów nerkowca kruszymy w moździerzu, 75 g pokruszonych
orzechów wrzucamy na patelnię z sosem.
Kurczaka wykładamy na talerz,
ryż wkładamy do miseczek. Na
kurczaka sypiemy pół pęczka posiekanej
kolendry i pozostałe 75 g
orzechów nerkowca.Przepis pochodzi z KuchniaLidla.plZapraszam jutro. Na blogu pojawi się przepis na
chlebki naan, które idealnie pasują do tego dania. Mamy wtedy idealny, sycący obiad z nutą orientu.