ßßß Cookit - przepis na Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku

nazwa

Wykonanie

Już za tydzień lecę do Indii. Trzeba zacząć przygotowywać się na indyjskie jedzenie. Tym razem w kuchni lidla znalazł się przepis Pascala - kurczak po indyjsku - znakomicie. Stwierdziłem, że to będzie idealny przepis na początek wpisów na temat Indii. Podejrzewam, że uda mi się do wylotu zrobić jeszcze 1, góra 2 wpisy a potem na 3 tygodnie nie wiem jak to będzie, ale postaram się w miarę możliwości zdawać relacje. Jeżeli mi się nie uda, po powrocie zrobię dokładny opis wyprawy i wstawię zdjęcia.
Składniki :
1 udko z kurczaka
1 pierś z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
100 g orzechów z nerkowca
4 ząbki czosnku
30 g świeżego imbiru
2 łyżki białego octu winnego
100 g przecieru pomidorowego
100 ml słodkiej śmietany 30%
1 puszka pomidorów
1 cebula
50 g masła
1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 2 łyżki curry
sól
1 kostka rosołowa drobiowa
ryż
Przygotowanie :
1. Wszystkie części kurczaka dokładnie myjemy i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości.
2. Z mięsa ściągamy również skórę a gotowe mięso kroimy w kostkę.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do miseczki.
4. Do tej samej miseczki ścieramy świeży imbir i wszystko mieszamy.
5. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy zawartość miseczki z cebulą, czosnkiem i imbirem.
6. Przygotowujemy sobie w miseczce mieszankę przypraw: cynamon, pieprz cayenne oraz curry.
7. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
8. Następnie dodajemy 2 łyżki octu winnego i mieszamy.
9. Na patelnię wlewamy 100 ml śmietany, 100 g przecieru pomidorowego i puszkę pomidorów.
10. Całość mieszamy i dodajemy jeszcze szklankę wody oraz kostkę rosołową.
11. Przygotowane mięso solimy i dodajemy trochę soli do sosu.
12. Wrzucamy mięso do sosu i mieszamy.
13. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy ryż.
14. Orzechy nerkowca rozdrabniamy w moździerzu lub przy pomocy blendera. Połowę wrzucamy do sosu i całość gotujemy 10-15 min i sprawdzamy czy mięso nie jest surowe.
15. Ryż wykładamy na talerz, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy resztą orzechów i dekorujemy natką pietruszki.
S M A C Z N E G O ! !!
Źródło:http://gotujebochce.blogspot.com/2013/01/kurczak-po-indyjsku.html