ßßß Cookit - przepis na Kurczak po Indyjsku

Kurczak po Indyjsku

nazwa

Wykonanie

Pewnego dnia, w naszym domu zapachniało Indiami, bardzo pysznymi Indiami. Od tamtej pory ciągle myślę cóż jeszcze z kuchni Indyjskiej mogłabym przygotować ;) Jednak moja kuchnia Indyjska jest taka trochę oszukana, bo nie jest tak pikantna jak oryginał. Z Mężem nie jadamy raczej ostrych potraw, a jeśli już to popijamy je litrami mleka, które niweluje ostrość.
Tym razem też przygotowałam wersję łagodną, żebyśmy mogli spokojnie zjeść obiad. Okazuje się, że mój Małżonek ma jeszcze bardziej delikatną buźkę niż ja, bo dla niego było trochę ostro ;)
W każdym razie ostro czy nie, to w smaku było naprawdę cudownie. Przekonałam się, że kuchnia Indyjska nie jest wcale taka trudna i w prosty sposób można zrobić pyszne i aromatyczne danie.
Poniżej moja modyfikacja przepisu Pascala - przyprawy jednak należy dopasować do swoich kubków smakowych, bo każdy lubi inny poziom ostrości.
Składniki:
2 piersi z kury (320 g)
15 g imbiru
90 g cebuli
4 ząbki czosnku
35 g masła
kostka drobiowa
250 ml wody
puszka krojonych pomidorów
100 g przecieru pomidorowego
100 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka cynamonu
1/2 - 1 łyżeczka pieprzu cayenne (do smaku)
1-2 łyżki curry
2 łyżki białego octu winnego
sól
100 g orzechów nerkowca
posiekana kolendra do podania
W miseczce wymieszaj posiekaną cebulę, posiekany czosnek i starty na drobnej tarce imbir. Na głębokiej patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wrzuć zawartość miseczki.
Kiedy cebula się zeszkli dodaj cynamon, pieprz cayenne i curry. Podpraż przyprawy cały czas mieszając przez około 30 sekund, a następnie wlej ocet winny.
Kiedy ocet lekko odparuje dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i pomidory. Wymieszaj i dodaj pokruszoną kostkę rosołową oraz wodę. Zagotuj i zredukuj sos (gotując przez kilka minut). Posól do smaku.
Piersi pokrój na kawałki i również posól. Do zredukowanego sosu dodawaj po kawałku kurczaka (chodzi o to, aby nie wrzucić wszystkiego naraz - dzięki czemu kurczak wyjdzie delikatny). Gotuj około 15 minut.
Orzechy lekko pokrusz w moździerzu.
75 g orzechów dodaj do sosu 10 minut przed końcem gotowania (reszta orzechów będzie do podania).
Kurczaka podawaj z ryżem basmati posypanego posiekaną kolendrą i orzechami.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami " Kurczak po Indyjsku " wg Pascala
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/04/kurczak-po-indyjsku.html