Wykonanie
Pewnego dnia, w naszym domu zapachniało Indiami, bardzo pysznymi Indiami. Od tamtej
pory ciągle myślę cóż jeszcze z kuchni Indyjskiej mogłabym przygotować ;) Jednak moja kuchnia Indyjska jest taka trochę oszukana, bo nie jest tak pikantna jak oryginał. Z Mężem nie jadamy raczej ostrych potraw, a jeśli już to popijamy je litrami
mleka, które niweluje ostrość.Tym razem też przygotowałam wersję łagodną, żebyśmy mogli spokojnie zjeść obiad. Okazuje się, że mój Małżonek ma jeszcze bardziej delikatną buźkę niż ja, bo dla niego było trochę ostro ;)W każdym razie ostro czy nie, to w smaku było naprawdę cudownie. Przekonałam się, że kuchnia Indyjska nie jest wcale taka trudna i w prosty sposób można zrobić pyszne i aromatyczne danie.Poniżej moja modyfikacja przepisu Pascala -
przyprawy jednak należy dopasować do swoich kubków
smakowych, bo każdy lubi inny poziom ostrości.
Składniki:2 piersi z
kury (320 g)15 g
imbiru90 g
cebuli4 ząbki
czosnku35 g
masłakostka drobiowa250 ml
wodypuszka krojonych
pomidorów100 g
przecieru pomidorowego100 ml
śmietany 30 %1 łyżeczka
cynamonu1/2 - 1 łyżeczka
pieprzu cayenne (do smaku)1-2 łyżki
curry2 łyżki
białego octu winnegosól100 g
orzechów nerkowcaposiekana
kolendra do podaniaW miseczce wymieszaj posiekaną
cebulę, posiekany
czosnek i starty na drobnej tarce
imbir. Na głębokiej patelni rozpuść
masło, kiedy zacznie się pienić wrzuć zawartość miseczki.
Kiedy
cebula się zeszkli dodaj
cynamon,
pieprz cayenne i
curry. Podpraż
przyprawy cały czas mieszając przez około 30 sekund, a następnie wlej
ocet winny.
Kiedy
ocet lekko odparuje dodaj
śmietanę,
koncentrat pomidorowy i
pomidory. Wymieszaj i dodaj pokruszoną
kostkę rosołową oraz
wodę. Zagotuj i zredukuj sos (gotując przez kilka minut).
Posól do smaku.
Piersi pokrój na kawałki i również
posól. Do zredukowanego sosu dodawaj po kawałku
kurczaka (chodzi o to, aby nie wrzucić wszystkiego naraz - dzięki
czemu kurczak wyjdzie delikatny). Gotuj około 15 minut.
Orzechy lekko pokrusz w moździerzu.
75 g
orzechów dodaj do sosu 10 minut przed końcem gotowania (reszta
orzechów będzie do podania).
Kurczaka podawaj z
ryżem basmati posypanego posiekaną
kolendrą i
orzechami.SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami "
Kurczak po Indyjsku " wg Pascala