Wykonanie
Poziom trudnościButter chicken w oryginale nazywany jest Murgh Makhani, czyli
kurczak w
maśle – Murgh to
kurczak, Makhani to
masło. To indyjskie danie jest pełne koloru i smaku. Jest także
bardzo pikantne i dużo w nim
masła, ale nie liczcie kalorii bo to wyjątkowo smaczna potrawa.
Kurczaka w maślanym sosie przygotowałam w wolnowarze. To wygodny sposób, bo można nastawić gotowanie rano, wyjść na kilka godzin z domu, wrócić i cieszyć się gorącym, pysznym obiadem.Porcja dla 4-5 osób na dwa dni.Można przygotować mniejszą porcję, dzieląc wszystkie składniki na pół.
Składniki:16
udek z kurczaka bez skóry i kości1 łyżka
chili w proszku2 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
masła2
cebule6 ząbków
czosnku5 cm świeżego korzenia
imbiru (ok. 30 g)1 garść
orzechów nerkowca (ok. 50 g)1 litr (2 słoiki półlitrowe)
pomidorów w słoiku lub
przecieru pomidorowego1 łyżka
chili w proszku1 łyżka
przyprawy garam masala2 płaskie łyżeczki
soli2 łyżki
miodu150 ml
wody1 kubek (200 g)
śmietany kremówki½ pęczka
kolendrySposób przygotowania:
Udka kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do naczynia od wolnowaru lub do garnka w którym będziemy gotować potrawę.
Doprawić 1 łyżką
chili i
sokiem z cytryny.
Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc.
Cebule,
czosnek i
imbir drobno posiekać.
Na głębokiej patelni lub w rondlu roztopić
masło.
Dodać
cebulę,
czosnek,
imbir, podsmażyć.
Dodać
orzechy nerkowca.
Chwilę smażyć. Dodać
pomidory ze słoika, pozostałe
chili,
przyprawę garam masala,
sól,
miód i
wodę.
Całość doprowadzić do wrzenia, wyłączyć, trochę przestudzić, zmiksować na gładko.
Zalać sosem kawałki
kurczaka i gotować – w wolnowarze 5-6 godzin na pozycji „Low” lub w garnku na kuchni przez ok. 45 minut.
Pod koniec gotowania wlać
śmietankę i posiekaną
kolendrę.
Podawać z
ryżem basmati.
Smacznego!