ßßß Cookit - przepis na Butter chicken (kurczak w maślanym sosie)

Butter chicken (kurczak w maślanym sosie)

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Butter chicken w oryginale nazywany jest Murgh Makhani, czyli kurczak w maśle – Murgh to kurczak, Makhani to masło. To indyjskie danie jest pełne koloru i smaku. Jest także bardzo pikantne i dużo w nim masła, ale nie liczcie kalorii bo to wyjątkowo smaczna potrawa. Kurczaka w maślanym sosie przygotowałam w wolnowarze. To wygodny sposób, bo można nastawić gotowanie rano, wyjść na kilka godzin z domu, wrócić i cieszyć się gorącym, pysznym obiadem.
Porcja dla 4-5 osób na dwa dni.
Można przygotować mniejszą porcję, dzieląc wszystkie składniki na pół.
Składniki:
16 udek z kurczaka bez skóry i kości
1 łyżka chili w proszku
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki masła
2 cebule
6 ząbków czosnku
5 cm świeżego korzenia imbiru (ok. 30 g)
1 garść orzechów nerkowca (ok. 50 g)
1 litr (2 słoiki półlitrowe) pomidorów w słoiku lub przecieru pomidorowego
1 łyżka chili w proszku
1 łyżka przyprawy garam masala
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki miodu
150 ml wody
1 kubek (200 g) śmietany kremówki
½ pęczka kolendry
Sposób przygotowania:
Udka kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do naczynia od wolnowaru lub do garnka w którym będziemy gotować potrawę.
Doprawić 1 łyżką chili i sokiem z cytryny.
Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Cebule, czosnek i imbir drobno posiekać.
Na głębokiej patelni lub w rondlu roztopić masło.
Dodać cebulę, czosnek, imbir, podsmażyć.
Dodać orzechy nerkowca.
Chwilę smażyć. Dodać pomidory ze słoika, pozostałe chili, przyprawę garam masala, sól, miód i wodę.
Całość doprowadzić do wrzenia, wyłączyć, trochę przestudzić, zmiksować na gładko.
Zalać sosem kawałki kurczaka i gotować – w wolnowarze 5-6 godzin na pozycji „Low” lub w garnku na kuchni przez ok. 45 minut.
Pod koniec gotowania wlać śmietankę i posiekaną kolendrę.
Podawać z ryżem basmati.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2019/02/butter-chicken-kurczak-w-maslanym-sosie