ßßß Cookit - przepis na Channa masala

Channa masala

nazwa

Wykonanie

Channa masala to indyjskie curry z ciecierzycą w roli głównej. Oczywiście podobnie jak inne curry, których na moim blogu coraz więcej, to jest również niezwykle aromatyczne. Gęsty, pomidorowy sos, z mnóstwem współgrających ze sobą przypraw tworzy bardzo smaczną oprawę dla ciecierzycy. Polecam.
2 łyżki oleju
2 średnie cebule, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie półplastry
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
15 g kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i starty na drobnej tarce
1 zielona papryczka chilli, drobno pokrojona (bez ziaren lub z ziarnami)
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/4 łyżeczk pieprzu cayenne
400g puszka pokrojonych pomidorów
1/4 łyżeczki soli mirskiej, plus dodatkowo do doprawienia
150 ml zimnej wody
2 puszki 400g ciecierzycy (u mnie 1 słoik 750 g)
2-3 łyżki świeżego soku z cytryny
2 łyżeczki drobnego cukru
posiekana świeża kolendra, opcjonalnie
świeżo zmielony czarny pieprz
Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni.
Dodajemy czosnek, imbir, chilli i ziarna kuminu i smażymy razem przez 2 minuty, stale mieszając. Dodajemy mieloną kolendrę, mielony kumin, paprykę, kurkumę, garam masalą i pieprz kajeński i mieszamy, podgrzewając na wolnym ogniu przez 2 minuty. Uważamy, żeby nie przypalić przypraw - spowoduje to gorzkość potrawy. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy i doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia.
Ciecierzycę umieszczamy w durszlaku i płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy do patelni z cebulą i przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut mieszając regularnie, aż sos będzie gęsty. Jeśli sos będzie za gęsty można dodać trochę wody i jeszcze chwilę pogotować.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok cytrynowy i cukier do smaku. Gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszamy ze świeżą kolendrą i podajemy.
Przepis z książki "The Hairy Bikers' Great Curries"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/05/channa-masala.html