Wykonanie
Channa
masala to indyjskie
curry z
ciecierzycą w roli głównej. Oczywiście podobnie jak inne
curry, których na moim blogu coraz więcej, to jest również niezwykle aromatyczne. Gęsty,
pomidorowy sos, z mnóstwem współgrających ze sobą przypraw tworzy bardzo smaczną oprawę dla
ciecierzycy. Polecam.
2 łyżki
oleju2 średnie
cebule, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie półplastry4 ząbki
czosnku, drobno posiekane15 g kawałek świeżego korzenia
imbiru, obrany i starty na drobnej tarce1 zielona
papryczka chilli, drobno pokrojona (bez ziaren lub z ziarnami)1 łyżeczka ziaren kuminu1 łyżka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego kuminu2 łyżeczki
papryki1 łyżeczka
kurkumy1 1/2 łyżeczki
przyprawy garam masala1/4 łyżeczk
pieprzu cayenne400g puszka pokrojonych
pomidorów1/4 łyżeczki
soli mirskiej, plus dodatkowo do doprawienia150 ml zimnej
wody2 puszki 400g
ciecierzycy (u mnie 1 słoik 750 g)2-3 łyżki świeżego
soku z cytryny2 łyżeczki drobnego
cukruposiekana świeża
kolendra, opcjonalnieświeżo zmielony
czarny pieprzNa głębokiej patelni podgrzewamy
olej, dodajemy
cebulę i smażymy ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż
cebula zmięknie i lekko się zarumieni.Dodajemy
czosnek,
imbir,
chilli i ziarna kuminu i smażymy razem przez 2 minuty, stale mieszając. Dodajemy mieloną
kolendrę, mielony kumin,
paprykę,
kurkumę,
garam masalą i
pieprz kajeński i mieszamy, podgrzewając na wolnym ogniu przez 2 minuty. Uważamy, żeby nie przypalić przypraw - spowoduje to gorzkość potrawy. Dodajemy
pomidory i
wodę, mieszamy i doprawiamy
solą. Doprowadzamy do wrzenia.
Ciecierzycę umieszczamy w durszlaku i płuczemy pod bieżącą
wodą, dodajemy do patelni z
cebulą i
przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut mieszając regularnie, aż sos będzie gęsty. Jeśli sos będzie za gęsty można dodać trochę
wody i jeszcze chwilę pogotować.Doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
sok cytrynowy i
cukier do smaku. Gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszamy ze świeżą
kolendrą i podajemy.Przepis z książki "The Hairy Bikers' Great Curries"