Wykonanie
Poziom trudności
Kurczaka tikka
masala przygotowałam w wolnowarze. Wolnowar kupiłam jakiś czas temu w popularnym dyskoncie za 39,90 zł i to był dobry zakup. Wolnowar to elektrycznie podgrzewana ceramiczna misa w metalowej obudowie, służąca do przygotowywania potraw na wolnym ogniu w niskiej temperaturze ok. 80°C, co wymaga długiego czasu podgrzewania (ok. 8-10 godzin). Przygotowywanych w wolnowarze dań nie trzeba mieszać ani kontrolować, bo tu nie ma prawa się nic przypalić. Potrawy z wolnowara zachowują więcej wartości odżywczych. W tym naczyniu można przygotować każde danie jednogarnkowe: zupy, gulasze, bigosy,
curry, sosy.Porcja dla 4-6 osóbSkładniki:2
cebule5-6 cm świeżego korzenia
imbiru (ok. 40 g)7 dużych ząbków
czosnku (0k. 40 g)2 łyżki
oliwy1½ litra ( 3 słoiki półlitrowe) całych
pomidorów w słoikach lub 3 puszki kupnych150 ml
wody2 łyżeczki
mąki pszennej2 łyżeczki
przyprawy garam masala2 łyżeczki słodkiej, suszonej
papryki1 czubata łyżeczka
kurkumy w proszku2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu cayenne12
udek z kurczaka bez skóry i kości250 ml
mleka kokosowego½ pęczka świeżej
kolendry4-6 łyżek
jogurtu greckiegoSposób przygotowania:
Cebule,
czosnek i
imbir obrać i drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać
oliwę, usmażyć wszystko razem.
Pomidory osączyć z zalewy,
pomidory pokroić lub przecisnąć przez palce i razem z zalewą przełożyć na patelnię.
W słoiku po pomidorach lub szklance wymieszać razem
wodę,
mąkę,
garam masalę,
paprykę,
kurkumę,
sól i
pieprz cayenne, wylać na patelnię, mieszać aż sos zgęstnieje.
Udka przełożyć do misy wolnowaru i zalać sosem z patelni, przykryć pokrywką.
Wolnowar ustawić na temperaturę HIGH, podgrzewać 7-8 godzin. Po tym czasie dodać
mleko kokosowe, zamieszać, podgrzewać jeszcze przez 15 minut.
Kolendrę posiekać, dodać do garnka, zamieszać.
Kurczaka tikka
masala podawać z łyżką
jogurtu greckiego i
ryżem basmati.
Smacznego!