Tym razem w mojej kuchni ani nie alkoholowo, ani nie ciastkowo. Tym razem przepis inspirowany kuchnią hinduską: ciecierzyca w pomidorach z garam masala. Pyszne, rozgrzewające, a do tego szybkie w przygotowaniu i wyglądające bardzo efektownie. Dopóki nie miałam oryginalnej garam masala, używałam mielonych kuminu i kolendry oraz dodawałam trochę więcej papryki i imbiru. Można podawać z ogórkową raitą.Składniki na porcję dla 2 osób:puszka ciecierzycyduża zielona papryka300 g pasaty pomidorowej (lub jeśli mamy więcej czasu na gotowanie sosu, 1 puszka pomidorów)1 łyżeczka startego świeżego imbiry1/4 papryczki chilli posiekanej na paseczki1/4 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka przyprawygaram masala1 ząbek czosnku drobno posiekanysól1 łyżka oliwylistki świeżej kolendry do przybraniaCiecierzycę osączyć z zalewy i opłukać na sicie. Umytą paprykę pokroić na średnie kawałki (ok. 1,5 na 2 cm). W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej przyprawy (bez soli). Kiedy czosnek będzie złotawy, dodać paprykę i smażyć przez chwilę. Dodać pasatę i ciecierzycę i dusić przez ok. 10-15 minut (aż ciecierzycazrobi się miękka a sos odparuje). Jeśli używamy pomidorów puszkowych, dodać je nieco wcześniej i poddusić bez ciecierzycy żeby utworzył się gęsty sos. Podawać z ryżem gotowanym z kurkumą, przyozdobione listkami kolendry.