ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca po indyjsku z ziemniakami (chana aloo masala)

Ciecierzyca po indyjsku z ziemniakami (chana aloo masala)

nazwa

Wykonanie

Moja ulubiona - ciecierzyca - poniżej nowy przepis z jej zastosowaniem.
Niezbędne składniki:
1 szklanka ciecierzycy (namoczonej przez noc lub z puszki)
1 duży ziemniak "prawie ugotowany"
szczypta asafetydy
2 łyżeczki czerwonego chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
2 pomidory średnie
sól do smaku
1 łyżeczka garam masala lub chana masala
oliwa
baza sosu: 2 cebule, 3 ząbki czosnku, kawałek imbiru, 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin), 5-6 ziaren czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Ciecierzycę gotujemy przez chwilę z szybkowarze z niewielką ilością wody - na 1 gwizdek, odcedzamy i odstawiamy. W międzyczasie do blendera wrzucamy pokrojone na małe kawałki składniki sosu, blenderujemy je na gładką pastę. W innym pojemniku blenderujemy pomidory na purre.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, kiedy będzie gorąca wrzucamy szczyptę asafetydy oraz bazę sosu i smażymy mieszając przez kilka minut.
Następnie dodajemy czerwone chili, kolendrę i kurkumę, mieszamy. W następnym kroku dodajemy świeżo przygtowane purre z pomidorów.
Mieszając od czasu do czasu gotujemy do momentu, kiedy olej oddzieli się i będzie widoczny na powierzchni (pokazuję to na zdjęciu).
Dolewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy ciecierzycę i sól. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego na dosyć duże kawałki ugotowanego ziemniaka i dodajemy garam masalę. Mieszamy i gotujemy do chwili, kiedy sos bedzie odpowiednio gęsty. Smacznego!
PS- ciecierzycę, asafetydę, garam masalę oraz inne przyprawy możecie kupić w atrakcyjnej cenie tutaj: www.skworcu.com.pl
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/08/ciecierzyca-z-ziemniakami-chana-aloo.html