Wykonanie
Moja ulubiona -
ciecierzyca - poniżej nowy przepis z jej zastosowaniem.Niezbędne składniki:1 szklanka
ciecierzycy (namoczonej przez noc lub z puszki)1 duży
ziemniak "prawie ugotowany"szczypta asafetydy2 łyżeczki czerwonego
chili1 łyżeczka mielonej
kolendry1/4 łyżeczki
kurkumy2
pomidory średnie
sól do smaku1 łyżeczka
garam masala lub chana
masalaoliwabaza sosu: 2
cebule, 3 ząbki
czosnku, kawałek
imbiru, 1 łyżeczka
kminu rzymskiego (cumin), 5-6 ziaren
czarnego pieprzu.Przygotowanie:
Ciecierzycę gotujemy przez chwilę z szybkowarze z niewielką ilością
wody - na 1 gwizdek, odcedzamy i odstawiamy. W międzyczasie do blendera wrzucamy pokrojone na małe kawałki składniki sosu, blenderujemy je na gładką pastę. W innym pojemniku blenderujemy
pomidory na
purre.W rondlu rozgrzewamy
oliwę, kiedy będzie gorąca wrzucamy szczyptę asafetydy oraz bazę sosu i smażymy mieszając przez kilka minut.Następnie dodajemy czerwone
chili,
kolendrę i
kurkumę, mieszamy. W następnym kroku dodajemy świeżo przygtowane
purre z
pomidorów.
Mieszając od czasu do czasu gotujemy do momentu, kiedy
olej oddzieli się i będzie widoczny na powierzchni (pokazuję to na zdjęciu).Dolewamy 2 szklanki
wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy
ciecierzycę i
sól. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego na dosyć duże kawałki ugotowanego
ziemniaka i dodajemy
garam masalę. Mieszamy i gotujemy do chwili, kiedy sos bedzie odpowiednio gęsty. Smacznego!PS-
ciecierzycę, asafetydę,
garam masalę oraz inne
przyprawy możecie kupić w atrakcyjnej cenie tutaj: www.skworcu.com.pl