Wykonanie
Chciałam zrobić pierogi tylko z
mąki razowej. Dotychczas zwykle mieszałam razową pół na pół z białą, ale od jakiegoś czasu w mojej kuchni nie ma białej
mąki, więc postanowiłam podjąć wyzwanie i ulepić pierogi bez jej dodatku. Do ciasta dodałam trochę
mąki gryczanej i użyłam gorącej
wody. Jako farsz -
soczewica w nieco indyjskim wydaniu. Bardzo smaczne połączenie!Składniki na ciasto (na ok. 32 szt.):2.5 szkl
mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)0.5 szkl
mąki gryczanej1/2 łyżeczki
soli1 szkl wrzącej
wody2 łyżki drobnej
kaszki kukurydzianejSkładniki na farsz:1
cebula, drobno posiekana1.5 filiżanki
czerwonej soczewicy3 filiżanki
wody, gorącej1 duży ząbek
czosnku, zmiażdżonykawałek
imbiru, drobno posiekany2 łyżki
oliwyprzyprawy: 1/2 łyżeczki
kurkumy, 1/2 łyżeczki
soli morskiej, 1/2 łyżeczki
garam masala, szczypta
pieprzu cayenne,
kmin rzymski,
kolendraZaczęłam od przygotowania farszu, by zdążył ostygnąć.
Cebulę zeszkliłam na
oliwie wraz z
imbirem, dodałam
przyprawy oraz
soczewicę - smażyłam na małym ogniu ok. 7-8 minut, po czym zalałam wrzątkiem. Gotowałam na wolnym ogniu aż
soczewica wchłonęła prawie cały płyn (ok. 15-20 minut). Dodałam
kaszkę kukurydzianą i
czosnek. Odstawiłam, by farsz wystygł.Aby przygotować ciasto do miski wsypałam 1.5szkl
mąki orkiszowej oraz 0.5 szkl
mąki gryczanej, stopniowo dodałam szklankę wrzątku, mieszając cały czas łyżką. Powstała mi mniej więcej kulka. Odstawiłam ją i poczekałam aż ostygnie. Następnie stopniowo dodawałam pozostałą 1 szkl
mąki orkiszowej i zagniotłam elastyczne ciasto. Odstawiłam je na 20-30 minut.Ciasto wałkowałam posypując
mąką. Pokroiłam na prostokąty /kwadraty (zależy jak mi się rozwałkowało...), na każdym umieściłam po ok. 1 kopiastej łyżeczce farszu i skleiłam.Pierogi gotowałam w osolonym wrzątku, ok.1 minuty po wypłynięciu, wyłowiłam i dodałam
masła (weganie mogą użyć jakiegoś innego tłuszczu :))