Wykonanie
Przygotowałam dzisiaj pyszne danie pachnące
kurkumą, lekkie, zdrowe, a przede wszystkim kompletnie improwizowane:-)
Kurkuma nie tylko emanuje apetycznym zapachem kojarzącym się z Indiami, ale ma także przepiękny żółty kolor. Poza tym jest oczywiście zdrowa: http://www.poradnia.pl/kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-badania-kliniczne.html .A co z czym połączyłam?niepełną szklankę ziarna
czerwonej soczewicy,1/2 dużej
czerwonej papryki,1 niedużą
cebulę,2 ząbki
czosnku,1 łyżeczkę
przyprawy garam masala,1/2 łyżeczki mielonego
kminku,1/4 łyżeczki
ostrej papryki,
sól,
pieprz,1 i 1/4 szklanki
wody,1/2 szklanki
kaszy kuskus,garść świeżego
oregano,1
jajko, na panierkę: 4 łyżki
mąki, 1 łyżkę
kurkumy, 1/2 łyżki
ostrej papryki,
oliwa do smażenia.Do garnka wrzuciłam
soczewicę, drobno pokrojoną
paprykę, drobno posiekaną
cebulę,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
garam masalę,
kminek i 1/4 łyżeczki
ostrej papryki. Wlałam
wodę i gotowałam całość do czasu wchłonięcia
wody, czyli około 15-20 minut. Trzeba mieszać od czasu do czasu, żeby
soczewica się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodałam
kuskus, żeby masa się zagęściła.Jak trochę przestygła, dodałam do niej
sól,
pieprz,
jajko, posiekane listki
oregano i wymieszałam wszystko dokładnie.Do miseczki wsypałam
mąkę,
kurkumę i
paprykę. W tak przygotowanej panierce obtaczałam nieduże kotleciki i smażyłam je na złoto na rozgrzanej
oliwie.
Podałam do nich jako dip
jogurt grecki wymieszany z rozgniecionym ząbkiem
czosnku. A do przegryzania
pomidorki koktajlowe i
pieczarki smażone na
maśle z odrobiną
czosnku. Byłaby jeszcze
sałata, ale zjedliśmy ją na lunch z
łososiem;-)