ßßß Cookit - przepis na Pathia curry z kurczakiem

Pathia curry z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Pathia curry z kurczakiem to popularne brytyjskie danie curry, o charakterystycznym, zrównoważonym, pikantnym, słodkim i kwaśnym smaku. Ma ona swoje korzenie w starożytnej perskiej potrawie, obecnie przygotowywanej przez Parsów – Indyjskich zaratusztrian, mieszkańców dawnej Persji, dziś zamieszkujących przede wszystkim Indie, ale wielu Parsów zamieszkuje także Europę, a zwłaszcza Wielką Brytanię (znanym Parsem, wyznawcą zaratusztrianizmu był Freddie Mercury). I to w brytyjskich restauracjach (curry houses) można zjeść to wspaniałe a tak mało znane curry. Ja pierwszy raz usłyszałam o „chicken pathia” podczas oglądania jakiegoś programu kulinarnego, może był to jeden z pierwszych odcinków australijskiego Masterchef’a. Zainteresowałam się i przygotowałam to aromatyczne danie w domu.
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
Sos bazowy:
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonej kurkumy
⅓ łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
1duża cebula
5 cm świeżego korzenia imbiru
1 słoik (500 ml) domowych pomidorów (bez skóry)
250 ml wody
Pozostałe składniki:
1 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości)
2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1½ łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka soli
½ łyżki klarowanego masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm imbiru
1 zielona papryka drobno pokrojona
250 ml bulionu z kurczaka
sok z ½ limonki
2 łyżki brązowego cukru
1 garść posiekanej świeżej kolendry
ćwiartki limonki do ozdoby
Sposób przygotowania:
Czosnek, cebulę i imbir obrać i drobno posiekać.
Na patelni podgrzać mieloną kolendrę, paprykę i kurkumę.
Dodać klarowane masło, a gdy się rozpuści dodać czosnek, cebulę i imbir i smażyć przez ok. 5 minut.
Pomidory ze słoika pokroić w kostkę pomidory lub wziąć je w rękę i przecisnąć przez palce, przełożyć na patelnię wraz z sokiem. Na koniec wlać wodę, całość gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, aż sos zrobi się gęsty, a większość wody wyparuje. Sos co jakiś czas przemieszać.
W czasie gdy sos się gotuje przygotować resztę składników. Cebulę, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić 1½ cm kostkę.
Kurczaka pokroić na grubsze kawałki i usmażyć na oleju w wysokiej temperaturze, odłożyć.
W garnku podgrzać mielony kmin rzymski, kolendrę, cynamon i pieprz cayenne, dodać sól i klarowane masło.
Na tym podsmażyć cebulę, czosnek, imbir, chwilę przesmażyć.
Dodać paprykę, całość zalać przygotowanym wcześniej sosem bazowym i bulionem.
Dodać kurczaka, doprawić sokiem z limonki i cukrem.
Gotować 15 minut. Na koniec wsypać posiekane liście kolendry.
Pathia curry z kurczakiem podawać z ryżem basmati i ćwiartką limonki.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2020/01/pathia-curry-z-kurczakiem