Wykonanie
Poziom trudnościPathia
curry z
kurczakiem to popularne brytyjskie danie
curry, o charakterystycznym, zrównoważonym, pikantnym, słodkim i kwaśnym smaku. Ma ona swoje korzenie w starożytnej perskiej potrawie, obecnie przygotowywanej przez Parsów –
Indyjskich zaratusztrian, mieszkańców dawnej Persji, dziś zamieszkujących przede wszystkim Indie, ale wielu Parsów zamieszkuje także Europę, a zwłaszcza Wielką Brytanię (znanym Parsem, wyznawcą zaratusztrianizmu był Freddie Mercury). I to w brytyjskich restauracjach (
curry houses) można zjeść to wspaniałe a tak mało znane
curry. Ja pierwszy raz usłyszałam o „chicken pathia” podczas oglądania jakiegoś programu kulinarnego, może był to jeden z pierwszych odcinków australijskiego Masterchef’a. Zainteresowałam się i przygotowałam to aromatyczne danie w domu.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:Sos bazowy:1 łyżeczka mielonych ziaren
kolendry1 łyżeczka mielonej
papryki1 łyżeczka mielonej
kurkumy⅓ łyżki klarowanego
masła2 ząbki
czosnku1duża
cebula5 cm świeżego korzenia
imbiru1 słoik (500 ml) domowych
pomidorów (bez skóry)250 ml
wodyPozostałe składniki:1 kg
udek z kurczaka (bez skóry i kości)2 płaskie łyżeczki mielonego
pieprzu cayenne1 łyżeczka mielonych ziaren
kolendry1½ łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka
soli½ łyżki klarowanego
masła1
cebula1 ząbek
czosnku3 cm
imbiru1
zielona papryka drobno pokrojona250 ml
bulionu z kurczakasok z ½
limonki2 łyżki
brązowego cukru1 garść posiekanej świeżej
kolendryćwiartki
limonki do ozdobySposób przygotowania:
Czosnek,
cebulę i
imbir obrać i drobno posiekać.Na patelni podgrzać mieloną
kolendrę,
paprykę i
kurkumę.Dodać klarowane
masło, a gdy się rozpuści dodać
czosnek,
cebulę i
imbir i smażyć przez ok. 5 minut.
Pomidory ze słoika pokroić w kostkę
pomidory lub wziąć je w rękę i przecisnąć przez palce, przełożyć na patelnię wraz z
sokiem. Na koniec wlać
wodę, całość gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, aż sos
zrobi się gęsty, a większość
wody wyparuje. Sos co jakiś czas przemieszać.W czasie gdy sos się gotuje przygotować resztę składników.
Cebulę,
czosnek i
imbir obrać i drobno posiekać.
Paprykę oczyścić z nasion, pokroić 1½ cm kostkę.
Kurczaka pokroić na grubsze kawałki i usmażyć na
oleju w wysokiej temperaturze, odłożyć.W garnku podgrzać mielony
kmin rzymski,
kolendrę,
cynamon i
pieprz cayenne, dodać
sól i klarowane
masło.Na tym podsmażyć
cebulę,
czosnek,
imbir, chwilę przesmażyć.Dodać
paprykę, całość zalać przygotowanym wcześniej sosem bazowym i
bulionem.Dodać
kurczaka, doprawić
sokiem z limonki i
cukrem.Gotować 15 minut. Na koniec wsypać posiekane liście
kolendry.Pathia
curry z
kurczakiem podawać z
ryżem basmati i ćwiartką
limonki.Smacznego!