ßßß
Cookit - przepis na kurczak tandori
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
kurczak tandori
Składniki
Udo kurczaka
Sok z cytryny
Czosnek
Imbir
Chili
Woda
Jogurt naturalny
Garam masala
Papryka
Sól
Kurkuma
Masło
Cytryna
Cebula
Wykonanie
4
udka kurczaka
2 łyżki
soku cytrynowego
1 ząbek
czosnku
2cm świeżego
imbiru
1 zielona
papryczka chilli
( jeśli jest) (1 łyżeczka lub
chilli
w proszku)1/4 szkl
wody
1 mały kubek
jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
garam masala
1 łyżeczka
papryki
1 łyżeczka
soli
1/2 łyżeczki
kurkumy
dla koloru2 łyżki
masła
Dla ozdoby (opcjonalnie):
Cytryna
i krążki
cebuli
Kurczaka
skropić
sokiem z cytryny
i odstawić na 30 minut. Zmiksować blenderem
chili
,
czosnek
,
paprykę
i
wodę
. Do papki dodać
jogurt
, kumin,
garam masalę
,
sól
,
kurkumę
i stopione
masło
. Całość wymieszać i zanurzać w paście udka.Następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu , polać pozostałą pastą i pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej na około 5h. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 1h.
Kurczak
powinien być delikatny a większość marynaty powinna odparować. Na koniec grillujemy
kurczaka
.
Źródło:
http://swietnakuchnia.blogspot.com/2013/05/kurczak-tandori.html
Przepisy powiązane
Tygrysy, irysy i kurczak tandoori
Tygrysy, irysy i kurczak tandoori
Tygrysy, irysy i kurczak tandoori
Tygrysy, irysy i kurczak tandoori
Tygrysy, irysy i kurczak tandoori
Składniki powiązane (0)