ßßß Cookit - przepis na Hinduskie smaki czyli Rogan Josh

Hinduskie smaki czyli Rogan Josh

nazwa

Wykonanie

Moja fascynacja kuchnią hinduską trwa już od jakiegoś czasu. Dawno temu dostałam w prezencie od pewnego zaprzyjaźnionego hindusa pudełeczko przypraw. Było to podziękowanie za duży apetyt na jego dania :) Od tej chwili rozpoczął się mój romans z orientalną kuchnią. Kocham ją za wszystko, za różnorodność, za aromaty, za pobudzanie zmysłów od stóp do głów, za pikantność i boski smak! Prawdziwych hinduskich dań możemy popróbować jedynie w Indiach, ale mając liczne przyprawy i znając pewne sztuczki możemy wyczarować coś orientalnego we własnej kuchni. Idealne, pełne afrodyzjaków dania doskonale sprawdzą się na Walentynki.
Przyprawy są chyba najsilniejszym wśród indyjskich afrodyzjak ów i posiadają specjalne aromaty i olejki eteryczne, które pobudzają zmysły. Nadają im zapach,smak i aromat, które z kolei stymulują ciało. O zaletach przypraw, takich jak gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, imbir, chili, liść laurowy i kurkuma wspominała już Kama Sutra. Przyprawy wspomagają krążenie, ukrwienie przez co nasze doznania stają się silniejsze i dłuższe.
Moja propozycja na walentynkową kolację we dwoje to ulubione Rogan Josh. Pikantne, aromatyczne, pobudzające ciało i umysł.
Skład:
1 cebula
2 zielone papryczki chili
1 puszka pomidorów pelati
250 ml maślanki
1 pierś z kurczaka
250 ml wody
1 łyżka przyprawy garam masala (przepis poniżej)
15 orzechów nerkowca
świeża kolendra do posypania
1 szklanka ryżu basmati
2 łyżki klarowanego masła (Ghee)
sól do smaku
oraz
pasta masala:
kawałek imbiru (Adrak)
1 łyżka mielonej kolendry (Dhania)
1 łyżka tumeriku (Haldi)
2 czerwone papryczki chili
1 łyżka ziaren kuminu (Jeera)
4 ząbki czosnku (Lasum)
A jak to robimy:
1. Zaczynamy od przygotowanie pasty masala. Wszystkie składniki wkładamy do moździerza i ugniatamy do czasu uzyskania pasty o jednolitej konsystencji.
2. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojona w kostkę cebule, zielone chili i puszkę pomidorów pelati.
3. Dodajemy pastę masala i smażymy około 3 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, sól i dusimy na wolnym ogniu.
4. Po około 5 minutach dodajemy maślankę i wodę. Dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie.
5. Pod koniec duszenia dodajemy 1 łyżkę garam masala i orzechy nerkowca.
6. Podajemy z ryżem basmati ugotowanym na sypko i posypane świeża kolendra.
Oryginalne przepisy mówią o znacznie większej ilości papryczek chili (10 sztuk!). Bardzo lubię pikantne jedzenie, ale nawet jak dla mnie to ZA DUŻO :)
Przyprawa garam masala:
łączymy ze sobą:
4 części ziaren kolendry
1 część ziaren kuminu
1 część ziaren pieprzu
3/4 części goździków
3/4 części pokruszonych liści laurowych
1,5 części imbiru
Wszystko mielimy w młynku do kawy i mamy gotową przyprawę garam masala.
Zmysłowych Walentynek Wam życzę!
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/02/hinduskie-smaki-czyli-rogan-josh.html