Wykonanie
Moja fascynacja kuchnią hinduską trwa już od jakiegoś czasu. Dawno temu dostałam w prezencie od pewnego zaprzyjaźnionego hindusa pudełeczko przypraw. Było to podziękowanie za duży apetyt na jego dania :) Od tej chwili rozpoczął się mój romans z orientalną kuchnią. Kocham ją za wszystko, za różnorodność, za aromaty, za pobudzanie zmysłów od stóp do głów, za pikantność i boski smak! Prawdziwych hinduskich dań możemy popróbować jedynie w Indiach, ale mając liczne
przyprawy i znając pewne sztuczki możemy wyczarować coś orientalnego we własnej kuchni. Idealne, pełne afrodyzjaków dania doskonale sprawdzą się na Walentynki.
Przyprawy są chyba najsilniejszym wśród
indyjskich afrodyzjak ów i posiadają specjalne aromaty i
olejki eteryczne, które pobudzają zmysły. Nadają im zapach,smak i aromat, które z kolei stymulują ciało. O zaletach przypraw, takich jak
gałka muszkatołowa,
goździki,
kardamon,
imbir,
chili,
liść laurowy i
kurkuma wspominała już
Kama Sutra.
Przyprawy wspomagają krążenie, ukrwienie przez co nasze doznania stają się silniejsze i dłuższe.Moja propozycja na walentynkową kolację we dwoje to ulubione
Rogan Josh. Pikantne, aromatyczne, pobudzające ciało i umysł.
Skład:1
cebula2 zielone
papryczki chili1 puszka
pomidorów pelati250 ml
maślanki1
pierś z kurczaka250 ml
wody1 łyżka
przyprawy garam masala (przepis poniżej)15
orzechów nerkowcaświeża
kolendra do posypania1 szklanka
ryżu basmati2 łyżki klarowanego
masła (Ghee)
sól do smakuorazpasta
masala:kawałek
imbiru (
Adrak)1 łyżka mielonej
kolendry (Dhania)1 łyżka tumeriku (Haldi)2 czerwone
papryczki chili1 łyżka ziaren kuminu (Jeera)4 ząbki
czosnku (Lasum)A jak to robimy:1. Zaczynamy od przygotowanie pasty
masala. Wszystkie składniki wkładamy do moździerza i ugniatamy do czasu uzyskania pasty o jednolitej konsystencji.2.
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojona w kostkę
cebule, zielone
chili i puszkę
pomidorów pelati.3. Dodajemy pastę
masala i smażymy około 3 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę
kurczaka,
sól i dusimy na wolnym ogniu.4. Po około 5 minutach dodajemy
maślankę i
wodę. Dusimy do czasu aż
mięso będzie miękkie.5. Pod koniec duszenia dodajemy 1 łyżkę
garam masala i
orzechy nerkowca.6. Podajemy z
ryżem basmati ugotowanym na sypko i posypane świeża
kolendra.Oryginalne przepisy mówią o znacznie większej ilości
papryczek chili (10 sztuk!). Bardzo lubię pikantne jedzenie, ale nawet jak dla mnie to ZA DUŻO :)
Przyprawa garam masala:łączymy ze sobą:4 części ziaren
kolendry1 część ziaren kuminu1 część ziaren
pieprzu3/4 części
goździków3/4 części pokruszonych
liści laurowych1,5 części
imbiruWszystko mielimy w młynku do
kawy i mamy gotową
przyprawę garam masala.Zmysłowych Walentynek Wam życzę!H.