Wykonanie
< Kolorowa babka
Czekoladki domowe- zdrowe i szybkie w przygotowaniu >Zupa z
czerwonej soczewicy i
paprykiPyszna, aromatyczna oraz bardzo szybka w przygotowaniu zupa.Przepis: ( na 4 osoby)100 gr
czerwonej soczewicy1
papryka świeża np.czrwona1
cebula1 puszka
pomidorów2 ząbki
czosnkukawałek (4cm)
imbiru – opcjonalnie
przyprawy:
sól,
słodka papryka,
pieprz,
zioła dowolne np.włoskie
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy z obranym i startym na tarce
imbirem oraz pokrojonym w plasterki lub wyciśniętym przez praskę
czosnkiem, dodajemy też trochę
suszonego oregano.
Imbir można dodać ale nie jest on niezbędny, bez
imbiru także smakuje pysznie.Do garnka z wypłukaną
soczewicą wlewamy 1 litr lub nieco więcej wrzątku z 1 kostką warzywną, lub własnym domowym
bulionem ugotowanym na warzywach.Gotujemy chwilę na średnim ogniu ( ok 10 min) po czym dodajemy pokrojoną w kostkę świeżą
paprykę oraz pokrojone
pomidory z puszki wraz z ich sosem.Gotujemy jeszcze ok 20 min, w zależności od miękkości naszej
soczewicy, niektóre bardzo szybko miękną a inne potrzebują więcej czasu.Doprawiamy do smaku
papryką w proszku,
solą i
pieprzem.About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Kolorowa babka
Czekoladki domowe- zdrowe i szybkie w przygotowaniu >