Wykonanie
Taka nieduża
dynia była, a tyle z niej dobrego wyszło. Tym razem zupa z dyni i
pomidorów. Jak zwykle u mnie - dosyć ostra. Jeżeli nie mamy zrobionego wcześniej musu,
dynię wystarczy pokroić na małe kawałki i obsmażać chwilę z
cebulą, a dalej już zgodnie z przepisem. Polecam tę zupę na jesienne chłody - działa rozgrzewająco :)
składnikiok 400 g musu z dyni Hokkaido np z tego przepisu4- 5 ząbków
czosnku1
cebula1 puszka
pomidorów2 łyżeczki
curry w proszku1 łyżeczki mielonego
imbiru1
papryczka chili - posiekana1/4 łyżeczki
papryki w płatkach lub
chili1 l
bulionu1-2 łyżeczki harissy opcjonalnieprzygotowanie
cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknieDo
cebuli dodać
pomidory, dodać posiekany
czosnek i posiekaną papryczkę,
przyprawy, obsmażać chwilę , mieszając, a następnie dodać mus z dyni. Wlać
bulion, przykryć i gotować ok 15 - 20 minut aż smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić
solą pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać
bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę. Podawać z grzankami i świeżą
kolendrą. Można dodać
śmietany. Smacznego!