Wykonanie
Szybki obiad, idealny do zapakowania do pudełka na sobotnie szkolenie. Do tego tylko chlebek chapati lub naan i gotowe.
Składniki:1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki świeżo startego
imbiru1
papryczka chilli1 - 2 łyżeczki czerwonej pasty
curry500 ml
bulionu (lub wrzątku)200 g passaty250 g dyni150 g świeżego młodego
szpinaku200 g łupanego
grochu2 łyżki
jogurtu naturalnego gęstego
Wykonanie:
Cebulę siekamy i szklimy na odrobinie
oleju w wysokiej patelni z przykrywką. Następnie dodajemy posiekany
czosnek oraz
imbir. Chwileczkę podsmażamy i zalewamy gorącym
bulionem. Dodajemy opłukany
groch, posiekaną
papryczkę chilli i gotujemy pod przykryciem przez około 5 - 8 minut. Następnie dodajemy pastę
curry, passatę i
dynię pokrojoną w kostkę. Dalej dusimy przez około 20 minut, aż
groch i
dynia zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadną. Dodajemy opłukany
szpinak i gotujemy przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku i dodajemy
jogurt.