Wykonanie
Dosyć ostra ale bardzo smaczna zupa. Użyłam dyni wymagającej obrania, ale jeżeli weźmiemy
dynię Hokkaido, pracy będzie jeszcze mniej. Zupa rozgrzewająca, w sam raz na zimne dni. Podałam z
pestkami dyni, ale równie smaczna będzie z grzankami. Polecam.
składnikiok 900 g dyni (po obraniu, wyjęciu pestek zostało mi ok 600 g)4 ząbki
czosnku1
cebula5 cm kawałek
imbiru,laska
cynamonu1/4 łyżeczki
papryki w płatkach lub
chili900 ml
bulionuprzygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie - 3-4 minuty. Posolić i popieprzyć, dodać
czosnek,
płatki papryki, laskę
cynamonu, pokrojony drobno
imbir. Wymieszać i chwilę smażyć, ok 30 sekund.
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej
cebuli. Wlać trochę
bulionu, zeskrobać smaki z dna garnka. Dodać resztę
bulionu, zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz i gotować zupę ok 45 minut aż warzywa będą miękkie a smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, usunąć
cynamon. Zupę zmiksować, doprawić
solą, jeżeli jest zbyt gęsta - dolać gorącej
wody lub
bulionu. Podawać posypaną
kolendrą i
pestkami dyni. Smacznego!