Wykonanie
Zupa marchewkowa jest gęsta, sycąca i za sprawą
grejpfruta nie jest mdła tylko lekko orzeźwiająca. Uwielbiam ją robić jesienią gdy za oknem spadają liście, a temperatura zbliża się do
zera. Krem ma cudowny zapach, który od razu poprawia humor, a smak sprawia, że człowiek jest szczęśliwy. Do jego przygotowania bo trzebne są w większości
marchewki, przez co każdy może sobie pozwolić na taką zupę krem.Zobacz także: inne przepisy na zupę kremSKŁADNIKI / 4 PORCJE1 kg
marchewki1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki tłuszczu do smażenia1 łyżka startego
imbiru1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
cukrusok z połowy
grejpfruta1 litr
bulionu jarzynowegoPRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć wcześniej pokrojoną w kostkę
cebulę oraz posiekany
czosnek. Dodać
marchewkę, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 – 15 minut, od czasu do czasu mieszać.Warzywa przyprawić
imbirem,
kurkumą,
cynamonem oraz
cukrem. Dodać gorący
bulion jarzynowy i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.Gdy
marchewka będzie miękka zblendować wszystko na gładki krem, dodać
sok z grejpfruta i wymieszać. Można podawać z kleksem
śmietany, grzankami albo jeść bez dodatków tak jak ja.A Ty lubisz zupę marchewkową?