ßßß Cookit - przepis na Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

nazwa

Wykonanie

Zupa marchewkowa jest gęsta, sycąca i za sprawą grejpfruta nie jest mdła tylko lekko orzeźwiająca. Uwielbiam ją robić jesienią gdy za oknem spadają liście, a temperatura zbliża się do zera. Krem ma cudowny zapach, który od razu poprawia humor, a smak sprawia, że człowiek jest szczęśliwy. Do jego przygotowania bo trzebne są w większości marchewki, przez co każdy może sobie pozwolić na taką zupę krem.
Zobacz także: inne przepisy na zupę krem
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
1 kg marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu do smażenia
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
sok z połowy grejpfruta
1 litr bulionu jarzynowego
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodać marchewkę, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 – 15 minut, od czasu do czasu mieszać.
Warzywa przyprawić imbirem, kurkumą, cynamonem oraz cukrem. Dodać gorący bulion jarzynowy i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Gdy marchewka będzie miękka zblendować wszystko na gładki krem, dodać sok z grejpfruta i wymieszać. Można podawać z kleksem śmietany, grzankami albo jeść bez dodatków tak jak ja.
A Ty lubisz zupę marchewkową?
Źródło:http://www.przepisnik.pl/zupa-marchewkowa