Wykonanie
Pozostając w tematyce pogody przedstawię dziś przepis na domowej produkcji
syrop wspomagający odporność. Warunki panujące za oknem i temperatura skacząca z plus 10 na minus 20 stopni sprzyjają rozwojowi infekcji wszelkiego rodzaju. Warto dostarczyć organizmowi substancji, które nas wzmocnią, nawet jeśli teraz jesteśmy okazami zdrowia. Przepis na ten
syrop wynalazła gdzieś moja Siostra. Jakiś czas temu przetestowała na podziębionej, prawie półtorarocznej Emilce. Pomógł szybciej pokonać infekcję, a na pewno nie zaszkodził ;) Od tamtej
pory Siostra przygotowuje
syrop kiedy tylko ktoś w domu kichnie ;)Podczas wspólnej warty nad wołomińskimi włościami, kiedy ostra i upierdliwie długotrwała infekcja zaatakowała nasze dzieciuchy, miałam okazję podejrzeć tę prostą i smaczną recepturę leczniczą. Oto ona:
Składniki:
4-5 średnich
cebul4-5 ząbków
czosnkukawałek świeżego
imbiru (ok 5-6 cm)1 różowy
grejpfrut1/2
cytryny4-5 łyżek
cukruPrzygotowanie:
Cebulę,
czosnek i
imbir obieramy ze skóry. Kroimy w plastry (
cebulę ewentualnie w kostkę). Zasypujemy
cukrem i odstawiamy na noc by produkty puściły sok. Następnego dnia porządnie odciskamy i dodajemy
sok z grejpfruta i
cytryny.
Syrop gotowy. Ciężko tylko ocenić ile tego
syropu wyjdzie. Zależy to od tego jak bardzo soczyste składniki uda nam się zakupić. Jest naprawdę smaczny, więc z powodzeniem możemy podawać go małym dzieciom czy też wybrednym Mężom ;)Nie zawiera żadnych konserwantów, a wszystkie jego składniki to naturalne antybiotyki o silnych właściwościach antybakteryjnych. Nie ma
mowy, żeby nie zadziałał. A nawet jeśli nie pomoże to nie zaszkodzi na pewno. Przy tym jest po prostu pyszny i prosty w przygotowaniu. Ja mogłabym go spożywać szklankami, ale wystarczy mały kieliszek 2-3
razy dziennie. Gorąco polecam