/5 porcji/1 ząbek czosnku1 cebula1/2 niewielkiego selera (korzeń)1/2 kg marchewki1/2 łyżeczki suszonego imbiru1/3 łyżeczki chili w proszku1/3 łyżeczki kurkumy1/3 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kuminu1 litr bulionu warzywnegołyżeczka masłado podania: ser pecorino (może być każdy o wyrazistym smaku) i ulubione ziołaCebulę i czosnek obrać, pokroić oraz poddusić na maśle. Dodać obrany i pokrojony w kostkę seler oraz marchewkę w talarki. Poddusić razem warzywa. Zalać wywarem. Gotować około 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Dodać przyprawy, wymieszać. Zmiksować na gładki krem.Zupę podawać ze starkowanym serem oraz ulubionymi ziołami, np. bazylia.Smacznego!