Wykonanie
Z
dynią właściwie nigdy nie byłam zaprzyjaźniona. Zawsze wydawała mi się za słodka. Na dodatek przez lata królowała u nas
dynia olbrzym, z grubą skórą, ciężka w obróbce - takie przynajmniej sprawiała na mnie wrażenie. Dopiero niedawno, kiedy pojawiły się odmiany niewielkich dyń, odważyłam się po nie sięgnąć.
Dynia Hokkaido nie jest tak bardzo słodka, a na dodatek ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać, co znacznie ułatwia gotowanie. Zupa jest pyszna, sycąca i bardzo wyrazista. I całkiem ostra. Zrobię jeszcze nie raz. Polecam!
składniki
dynia Hokkaido - 800 g250 g
ziemniaków4 ząbki
czosnku2 małe
cebule2 łyżeczki
curry w proszku1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczki mielonego
imbiru, lub świeżego1/4 łyżeczki
papryki w płatkach lub
chili1 l
bulionuprzygotowanie
cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie
Ziemniaki i
dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej
cebuli, dodać posiekany
czosnek i
przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać
bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić
solą pieprzem, jeżeli za gęsta możemy dodać
bulionu. Podawać z grzankami,
śmietaną lub kleksem pesto lub
szałwią usmażoną na
oliwie. Smacznego!