Wykonanie
Święta już za nami. Więc teraz przyszedł czas na pożegnanie roku. W sylwestrowe menu idealnie wkomponuje się zupa z
czerwonej papryki. Jest bardzo aromatyczna za sprawą dodatku mielonej bułgarskiej
papryki. Może być podawana z
serem feta i grzankami.Składniki:~ 4
czerwone papryki~ około 1 litra
bulionu (warzywno- drobiowego)~ mała
cebula pokrojona w drobna kostkę~ 2 posiekane ząbki
czosnku~ mały kawałek
selera pokrojowy w drobną kostkę~ sól/
papryka bułgarska, słodka,
chili (według upodobań)~ grzanki
czosnkowe~ kawałki
sera fetaPiekarnik nagrzać do 220° C. Z
papryk usunąć gniazda nasienne i przekroić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce do pieczenia i polać
oliwą. Piec około 20 minut.Następnie upieczone
papryki włożyć do naczynia z zimna osolona
wodą.Po kilku minutach zdjąć skórkę.W dużym garnku podsmażyć
cebulę,
czosnek i
seler. Zalać
bulionem, dodać
paprykę i gotować około 5 minut. Wszystko razem zmiksować, doprawić do smaku i zagotować.Podawać z pokruszoną
fetą i grzankami.
About Paula