Wykonanie
Ojejku, ostatnio mam urwanie głowy i jakoś nie miałam czasu dodać tego wpisu, a obiecywałam go już dawno na Facebooku... W końcu dziś się zebrałam i się nim dzielę, bo danie jest naprawdę ciekawe.Przepis na nie znalazłam w magazynie "Moje Gotowanie" i od razu mnie zachęcił, bo na zdjęciu jest strasznie apetyczne. Żółciutkie
ziemniaki w sosie, zielone kuleczki
groszku... Mmm...Niestety, mimo licznych prób, nie udało mi się zdobyć nigdzie świeżego
zielonego groszku, a w upał mrożony by się nie zachował podczas
drogi ze sklepu do domu, więc musiałam zadowolić się puszkowanym.Jeśli jednak macie dostęp do świeżego
groszku, to koniecznie go użyjcie :)]
Curry ziemniaczane
Składniki:800g
ziemniaków500ml
jogurtu naturalnegołyżka pasty
curry zielonejłyżeczka
kurkumyłyżeczka suszonego
imbirumała puszka
groszkupapryczka chilli2
cebuleszklanka
bulionu roślinnego
sóloliwa do smażenia
Cebule kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę
oliwy i wrzucamy
cebulę. Podduszamy aż zmięknie. Następnie wsypujemy
kurkumę,
imbir, posiekane
chilli i dodajemy pastę
curry. Smażymy przez jakieś 5 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki/ósemki, lub w dużą kostkę. Dorzucamy do garnka i smażymy przez chwilę z
mieszanką przypraw. Wlewamy
jogurt i
bulion, dodajemy szczyptę
soli. Mieszamy i gotujemy 45 minut bez przykrycia, aż
ziemniaki zmiękną a sos się zredukuje.Na końcu dodajemy
groszek, gotujemy jeszcze chwilę, aż będzie podgrzany. Doprawiamy
solą do smaku.Podajemy gorące.Smacznego!