ßßß Cookit - przepis na Curry z ziemniaków

Curry z ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Ojejku, ostatnio mam urwanie głowy i jakoś nie miałam czasu dodać tego wpisu, a obiecywałam go już dawno na Facebooku... W końcu dziś się zebrałam i się nim dzielę, bo danie jest naprawdę ciekawe.
Przepis na nie znalazłam w magazynie "Moje Gotowanie" i od razu mnie zachęcił, bo na zdjęciu jest strasznie apetyczne. Żółciutkie ziemniaki w sosie, zielone kuleczki groszku... Mmm...
Niestety, mimo licznych prób, nie udało mi się zdobyć nigdzie świeżego zielonego groszku, a w upał mrożony by się nie zachował podczas drogi ze sklepu do domu, więc musiałam zadowolić się puszkowanym.
Jeśli jednak macie dostęp do świeżego groszku, to koniecznie go użyjcie :)]
Curry ziemniaczane
Składniki:
800g ziemniaków
500ml jogurtu naturalnego
łyżka pasty curry zielonej
łyżeczka kurkumy
łyżeczka suszonego imbiru
mała puszka groszku
papryczka chilli
2 cebule
szklanka bulionu roślinnego
sól
oliwa do smażenia
Cebule kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę. Podduszamy aż zmięknie. Następnie wsypujemy kurkumę, imbir, posiekane chilli i dodajemy pastę curry. Smażymy przez jakieś 5 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki/ósemki, lub w dużą kostkę. Dorzucamy do garnka i smażymy przez chwilę z mieszanką przypraw. Wlewamy jogurt i bulion, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy i gotujemy 45 minut bez przykrycia, aż ziemniaki zmiękną a sos się zredukuje.
Na końcu dodajemy groszek, gotujemy jeszcze chwilę, aż będzie podgrzany. Doprawiamy solą do smaku.
Podajemy gorące.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/08/curry-z-ziemniakow.html