Wykonanie
Halloween coraz bliżej, więc zapewne część z Was będzie bawiła się
dynią, ale co zrobić z jej wnętrzności?Szczerze? Sam w życiu nic z tego nie robiłem, a jadłem
dynię tylko ze słoika u dziadków.Obiecałem sobie, że zacznę robić zupy i chyba najwyższy czas.Mówią, że pierwszy raz boli... To nieprawda! Zupa krem z dyni jest tego najlepszym przykładem. Smaczna, syta, zdrowa i pożywna, a za razem
banalna w przygotowaniu.
W związku z tym, że
dynia dość duża była, to postaram się coś jeszcze z niej przygotować.Zupa krem z dyni (porcja na 4 osoby)Składniki:0 , 5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni2 średnie
ziemniaki0,5 dużej
cebuli1 ząbek
czosnku1 l
bulionu (ja użyłem rosołu)
oliwa z oliwek1 łyżka
curry1 łyżeczka
imbirusól,
pieprz,
cukiernatka pietruszki do posypania
jogurt naturalnyPrzygotowanie:1.
Dynię,
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.2.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy.3. Do garnka wlewamy
oliwę z oliwek, wrzucamy
czosnek i
cebulę.
4. Jeżeli
cebula będzie zeszklona dorzucamy
dynię i
ziemniaki.5. Całość chwilę dusimy delikatnie podlewając
bulionem.6. Dodajemy
curry,
imbir i całość dokładnie mieszamy i dusimy z 3-4 minuty.7. Zalewamy całość
bulionem i gotujemy ok 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.8. Następnie całość miksujemy blenderem na jednolity krem.9. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem oraz odrobiną
cukru.10. Zupę wlewamy na talerz, dodajemy troszkę
jogurtu, posypujemy drobno posiekaną
pietruszką i gotowe.11. Polecam z grzankami, bądź
groszkiem ptysiowym.S M A C Z N E G O ! ! !