Wykonanie
Ghormeh Sabzi czyli gulasz z
jagnieciny z suszonymi
limonkami,
fasola i suszonymi
ziolami, to klasyczne perskie danie, ktore czesto gotujemy u nas w domu.
Ten gulasz jest niesamowicie aromatyczny o smaku
cytrusowym. Dominuje tu suszona
limonka, ktora swietnie zgrywa sie z zielonym
suszem warzywnym (
suszona pietruszka,
szczypior,
kozieradka i
kolendra).Ale jak w kazdym perskim gulaszu nie
moze i tu zabraknac przypraw,
przecieru pomidorowego i oczywiscie delikatnej
jagnieciny.Suszona
limonke uzywam starta do marynowania
ryby. Nadaje ona rowniez wspanialy smak herbacie, szczegolnie zielonej.Jak wiekszosc perskich potraw, rowniez ten gulasz podaje sie z
ryzem na sypko.
Składniki:5-6 porcji2 dl
fasoli pinto lub
fasoli czerwonej5 dl suszu500 g
mlodej baraniny (
jagnieciny)1
cebula4-6 zabkow
czosnku2 lyzki
oliwy1 lyzka
oleju4 suszone
limonki2 lyzki
przecieru pomidorowego1 lyzka
kurkummy1 lyzeczka
curry½ lyzeczki
czarnego pieprzusol do smaku1 l wrzatku
Susz warzywny1 dl drobno posiekanej
kozieradki2 dl drobno posiekanych
liści pietruszki1 dl drobno posiekanych liści
kolendry2 dl posiekanego
szczypiorkuWykonanie:Jeśli używasz suszonej
fasoli, zalej
woda na noc.Podziel
mieso na mniejsze kawalki i podsmaz wraz z posiekana
cebula ,
kurkumma,
curry i
pieprzem. Pod wplywem ciepla
przyprawy beda bardziej aromatyczne.Przeloz wszystko do garnka, zasyp suszem, dodaj oplukana
fasole,
przecier pomidorowy i zalej wrzatkiem.Nakluj
limonki widelcem i wrzuc do gulaszu.Gotuj gulasz , az
fasola bedzie miekka, okolo poltorej godziny. Podlej wrzatkiem jesli gulasz bedzie wydawal ci sie gesty.Na koniec wlej do potrawki
oliwe z oliwy i dosmakuj
sola.Polecane przepisyPerski gulasz z
baraniny z auberżyną i łupanym
grochemPerski kebab kubide z pikantnym
ryżemKrolewski
owoc w perskim gulaszu z
kurczakaPerski gulasz z
jagnięciny i
soczewicySzybkie wegetarianskie
curry z
ciecierzyca