ßßß Cookit - przepis na Galaretka z nóżek wieprzowych

Galaretka z nóżek wieprzowych

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Galaretka z nóżek wieprzowych
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
nóżki wieprzowe 4 sztuk
czosnek 1 sztuk
cebula 2 sztuk
pieprz ziarnisty 4 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
liść laurowy 4 sztuk
golonka 1 sztuk
włoszczyzna (Bez kapusty)1 sztuk
białka 4 sztuk
koper według uznania
cytryna 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, sparzone nóżki zalać wodą tak, by je tylko przykryła. Dodać oczyszczone, pokrojone w ósemki cebule, oczyszczonych kilka ząbków czosnku, listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela. Gdy woda się zagotuje dodać opłukana małą golonkę i gotować powoli na małym ogniu ok. 3 godziny. 30 minut przed końcem gotowania dodać oczyszczoną włoszczyznę. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, odcedzić je, a wywar sklarować, dodając do niego ubite białka. Przez chwile podgrzewać na małym ogniu, a następnie przecedzić przez gazę. Obrane z kości mięso pokroić. Do wywaru dodać pozostały rozdrobniony czosnek, posolić i popieprzyć do smaku. Na dno miseczek wlać po trochę wywaru, dodać po gałązce oczyszczonego koperku i odstawić do zastygnięcia. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, ułożyć na niej pokrojone mięso i zalać wywarem. wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem zdjąć z powierzchni tłuszcz. Galaretkę wyjąć z miseczek na półmisek i udekorować cytryną. Podawać z octem lub sokiem z cytryny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12454/Galaretka-z-nozek-wieprzowych