ßßß Cookit - przepis na Golonka peklowana

Golonka peklowana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
golonki 4 sztuk
włoszczyzna bez kapusty 1 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz 4 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
cebula 1 sztuk
goździki 1 sztuk
kolendra mielona 1 łyżek deserowych
pieprz mielony 1 łyżek deserowych
ziele angielskie mielone 1 łyżek deserowych
liść laurowy 3 sztuk
goździki 4 sztuk
czosnek 3 ząbki
sól 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Posiekany czosnek rozetrzeć z solą, mieloną kolendrą, mielonym pieprzem, mielonym zielem angielskim, goździkami i liśćmi laurowymi. Pastę podzielić na 2 części. Z umytych golonek wyjąć kości, mięso posmarować połową przygotowanej pasty, dokładnie wetrzeć, ułożyć ciasno w kamiennym garnku, przykryć i wstawić na 2 dni do lodówki. Pozostałą pastę zagotować z 2 szklankami wody, przestudzić, zalać golonki, pozostawić na 8 dni w chłodnym miejscu. Co 2-3 dni przekręcać mięso, aby się równo zapeklowało. Po wyjęciu z zalewy mięso dokładnie wymyć, osuszyć. Każdą golonkę zwinąć, obwiązać bawełnianą nitką, ułożyć w dużym rondlu, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, cebulę z wbitym goździkiem oraz oczyszczoną włoszczyznę. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Miękkie golonki podawać z puree z grochu i chrzanem lub musztardą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: edl26
Data: 2008-12-11
pracochłonne ale powinno być smaczne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5488/Golonka-peklowana