Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
golonki 4 sztuk
włoszczyzna bez
kapusty 1 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz 4 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
cebula 1 sztuk
goździki 1 sztuk
kolendra mielona 1 łyżek deserowych
pieprz mielony 1 łyżek deserowych
ziele angielskie mielone 1 łyżek deserowych
liść laurowy 3 sztuk
goździki 4 sztuk
czosnek 3 ząbki
sól 1 łyżek stołowychWykonanie:Posiekany
czosnek rozetrzeć z
solą, mieloną
kolendrą, mielonym
pieprzem, mielonym
zielem angielskim,
goździkami i liśćmi laurowymi. Pastę podzielić na 2 części. Z umytych
golonek wyjąć kości,
mięso posmarować połową przygotowanej pasty, dokładnie wetrzeć, ułożyć ciasno w kamiennym garnku, przykryć i wstawić na 2 dni do lodówki. Pozostałą pastę zagotować z 2 szklankami
wody, przestudzić, zalać
golonki, pozostawić na 8 dni w chłodnym miejscu. Co 2-3 dni przekręcać
mięso, aby się równo zapeklowało. Po wyjęciu z zalewy
mięso dokładnie wymyć, osuszyć. Każdą
golonkę zwinąć, obwiązać bawełnianą nitką, ułożyć w dużym rondlu, dodać
liść laurowy, ziarenka
pieprzu i
ziela angielskiego,
cebulę z wbitym
goździkiem oraz oczyszczoną
włoszczyznę. Zalać
wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Miękkie
golonki podawać z puree z
grochu i
chrzanem lub
musztardą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-11pracochłonne ale powinno być smaczneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: