ßßß Cookit - przepis na Golonka wieprzowa

Golonka wieprzowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
golonka 2 sztuk
włoszczyzna 300 gramów
cebula 2 sztuk
listek laurowy 2 sztuk
pieprz ziarna 4 sztuk
estragon 0,5 łyżek deserowych
czosnek 4 ząbki
sól według uznania
Wykonanie:
Golonki oczyścić i umyć, wykroić pieczątki i natrzeć czosnkiem. Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 2 godzinach dodać oczyszczone i umyte warzywa, cebulę i listki laurowe, pieprz i estragon. Ugotować do miękkości. Gotowe już golonki przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami lub puree z grochu oraz z sałatką z ogórków kwaszonych. Koniecznym dodatkiem do gotowej golonki jest chrzan przyrządzony z cytryną lub musztardą. Golonkę można podawać z zimnym sosem chrzanowym.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4915/Golonka-wieprzowa