Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
groch suchy 0,5 szklanek
golonki 2 sztuk
kapusta kiszona 550 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
jabłka 1 sztuk
włoszczyzna 1 pęczek
estragon 1 łyżek stołowych
pieprz 5 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, osuszone
golonki natrzeć zmiażdżonym
czosnkiem, włożyć do garnka i zalać taka ilością wrzącej
wody, by je przykryła, posolić i gotować 2h pod przykryciem. Dodać jedną obraną
cebulę, oczyszczona
włoszczyznę,
pieprz,
estragon i
listki laurowe. Gotować do miękkości
mięsa. Wcześniej zalany wrzątkiem
groch i moczony 4,5 godziny, odcedzić, wypłukać i przełozyć do osobnego garnka, zalać świeżą
wodą, tak aby był przykryty i gotować, aż będzie prawie miękki. Wrzucić posiekaną
kapustę i gotować do miękkości. Dodać posiekaną
cebulę i starte kwaśne
jabłko, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Przełożyć do tego garnka
golonki wraz z częścią
wywaru i dusić 5 minut pod przykryciem. Podawać z
chlebem i
piwem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: