ßßß Cookit - przepis na Golonka z grochem i kapustą

Golonka z grochem i kapustą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
groch suchy 0,5 szklanek
golonki 2 sztuk
kapusta kiszona 550 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
jabłka 1 sztuk
włoszczyzna 1 pęczek
estragon 1 łyżek stołowych
pieprz 5 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, osuszone golonki natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, włożyć do garnka i zalać taka ilością wrzącej wody, by je przykryła, posolić i gotować 2h pod przykryciem. Dodać jedną obraną cebulę, oczyszczona włoszczyznę, pieprz, estragon i listki laurowe. Gotować do miękkości mięsa. Wcześniej zalany wrzątkiem groch i moczony 4,5 godziny, odcedzić, wypłukać i przełozyć do osobnego garnka, zalać świeżą wodą, tak aby był przykryty i gotować, aż będzie prawie miękki. Wrzucić posiekaną kapustę i gotować do miękkości. Dodać posiekaną cebulę i starte kwaśne jabłko, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Przełożyć do tego garnka golonki wraz z częścią wywaru i dusić 5 minut pod przykryciem. Podawać z chlebem i piwem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8880/Golonka-z-grochem-i-kapusta