Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
grzyby suszone 0,5 szklanek
żeberka wędzone 500 gramów
woda 2 litrów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznania
włoszczyzna siuszona 2 łyżek stołowych
kapusta kiszona 750 gramów
cebula 2 sztuk
slonina 100 gramów
czosnek 2 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
suszone grzyby zalać niewielka ilością wrzątku i odstawić do namoczenia.Zimna
wodą zalać
żeberka, dodać
liść laurowy oraz kilka ziarenek
ziela angielskiego i zagotować. Wsypać do garnka
włoszczyznę i gotować do miękkości
mięsa. Z
wywaru wyjąć
żeberka, oddzielić
mięso od kości, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć z powrotem do
wywaru.
Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować. Odsączone
grzyby posiekać. Oczyszczoną, posiekaną
cebule zeszklić na
słoninie lub
boczku, dodać
kapustę oraz
grzyby i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać wszystko do
wywaru. Wlać
wodę, w której moczyły się
grzyby oraz zmiażdżony ząbek
czosnku i zagotować. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, to dolać sok z
kapusty. Udekorować listkami
lubczyku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: