ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak po góralsku, czyli kwaśnica

Kapuśniak po góralsku, czyli kwaśnica

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
grzyby suszone 0,5 szklanek
żeberka wędzone 500 gramów
woda 2 litrów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznania
włoszczyzna siuszona 2 łyżek stołowych
kapusta kiszona 750 gramów
cebula 2 sztuk
slonina 100 gramów
czosnek 2 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte suszone grzyby zalać niewielka ilością wrzątku i odstawić do namoczenia.
Zimna wodą zalać żeberka, dodać liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego i zagotować. Wsypać do garnka włoszczyznę i gotować do miękkości mięsa. Z wywaru wyjąć żeberka, oddzielić mięso od kości, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć z powrotem do wywaru.
Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować. Odsączone grzyby posiekać. Oczyszczoną, posiekaną cebule zeszklić na słoninie lub boczku, dodać kapustę oraz grzyby i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać wszystko do wywaru. Wlać wodę, w której moczyły się grzyby oraz zmiażdżony ząbek czosnku i zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, to dolać sok z kapusty. Udekorować listkami lubczyku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10842/Kapusniak-po-goralsku,-czyli-kwasnica