Tajemnica wybornego smaku kwaśnicy leży właśnie w kwasiekapusty, dzięki któremu tłuszcz z mięsa jest "przegryziony". Ja tym razem dodałam jarzyny (m.in marchew), co według niektórych kucharzy uznawane jest za niedopuszczalne- jednocześnie kwalifikując tą zupę jako kapuśniak (nie kwaśnica). U mnie w domu kwaśnicą była zawsze zupa na bazie kiszonej kapusty, kapuśniak natomiast na bazie świeżej.Składniki:25 dag kapusty kiszonej2 litry wody1 cebula½ szklanki suszonych grzybów½ kg schabu1 pęczek włoszczyzny1 ząbek czosnkuliść laurowysól do smakupieprz do smakuWykonanie:Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować. Kapustę dokładnie wypłukać , podgotować z pokrojoną cebulą. Włożyć umytą włoszczyznę, porcje schabu, przyprawy do smaku i grzyby z wywarem. Całość ugotować do miękkości i podawać z ugotowanymi ziemniakami.