Wykonanie
W Polsce pierogi z
kapustą i
grzybami - to danie numer jeden, i nie tylko podczas Wigilijnej Wieczerzy . Jego zaletą są proste, tanie i aromatyczne składniki. Pierogi dobrze się robi we dwoje: jedna osoba wałkuje, druga zawija w nie farsz, jak świstak z reklamy... Miłego pichcenia!Przepis na ciasto pierogowe2 kg
mąki2
żółtka3 łyżki
oleju rzepakowego (dzięki niemu ciasto jest elastyczne i nie trzeba podsypywać tyle
mąki podczas wałkowania)3 szklanki
wody (ta ilość może się minimalnie różnić - to zależy od wilgotności składnikówPrzygotowanie ciastaZ podanych składników w sporej misie, wyrabiamy ciasto - około pięciu minut( dobre ćwiczenie na mięśnie lub biust). Wkładamy miskę z
ciastem do reklamówki i zostawiamy ciasto w spokoju, przynajmniej przez pół godziny.Właściwie należało zacząć posta od zrobienia farszu. Najlepiej przygotować go w przeddzień, by zabawa z pierogami nie zabrała nam pół dnia z życia.Składniki na farsz2 kg
kiszonej kapustyokoło 40 średnich
suszonych grzybów lub więcej2 duże
cebule1-2 ząbki
czosnku3-4
liście laurowe4-5 ziaren
ziela angielskiego1/3 szklanki
oleju rzepakowegosól,
pieprz,
cukierPrzygotowanie farszuMoczymy
kapustę w wodzie przez kilka minut. Jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna przedłużamy ten proces. Odcedzamy
wodę i zalewamy ponownie. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie i płaską łyżkę
soli. Gotujemy około godziny. Na pół godziny przed końcem gotowania, wrzucamy do
kapusty grzyby (jeśli
grzyby były słabo oczyszczone przed suszeniem, powinno się je wcześniej namoczyć, by piasek opadł i nie strzelał biesiadnikom w zębach). Rumienimy
cebulę na połowie ilości
oleju, dodając pod koniec posiekany
czosnek. Wystudzoną
kapustę i
grzyby siekamy na drobno, dodajemy
cebulę, resztę
oleju,
przyprawy i mieszamy farsz. Próbujmy często podczas mieszania, czy odpowiada nam smak. Jeśli przesolimy, trzeba mniej przyprawić
wodę, w której będą się gotować pierogi.
Przygotowanie pierogówZaglądamy do ciasta, odcinamy kawałek, rolujemy, jak na kopytka, ale nie ukośnie - kroimy talarki o grubości 2 lub 3 cm ( od nas zależy, jak duże mają być pierogi). Preferuje tę metodę robienia pierogów, gdyż wydaje mi się, że jest szybsza od wałkowania placków, wykrawania i zabawą z okrawkami. Wałkuje po prostu każdy krążek i nadziewam placuszki. Kiedy sklejam, uważam, by nie przeszkodziła w tym nawet najmniejsza kruszynka z farszu, co grozi rozgotowaniem. Nie robię wszystkich pierogów od razu, bo za bardzo się zeschną z wierzchu a od
spodu, mimo podsypania
mąką, trudno je odkleić. Wykonuje partiami około 40 sztuk i gotuję we wrzątku pół minuty. Ciasto na następne pierogi cały czas trzymamy pod folią. Z tej porcji ciasta wychodzi około 140 pierogów (to zależy od wielkości placuszków) - słowem: wyżerka do Nowego Roku. A właściwie, dlaczego miałyby być tylko od święta?Pierogi z
kapustą i
grzybami nigdy się nie nudzą, zawsze mają swoich amatorów.Ciasto na pierogi można zrobić bez
jajek, ale
olej to bardzo dobry składnik. Dzięki niemu, ciasto jest plastyczne i nie przywiera tak łatwo a pierogi formują się bez problemu.Pierogi dobrze się robi we dwoje: jedna osoba wałkuje, druga zawija w nie farsz, jak świstak z reklamy... Miłego pichcenia!