Wykonanie
Opis : Pierogi z
kapustą i
grzybami to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej gości w naszych domach podczas Wigilii, ale w ciągu roku również.Farsz w tych pierogach jest przygotowany z ugotowanej
kiszonej kapusty i
grzybów z dodatkiem jarzyn, które zespajają całą konsystencję tego farszu. Ciasto na pierogi dzięki temu, że jest zaparzane, jest niesamowicie miękkie i delikatne, ale zarazem mocne, dzięki
czemu nie rwie się przy wałkowaniu go na cienki placek. Jeśli zaś zamiast
wody użyjemy
mleka, ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne i w takiej postaci smakuje mi najbardziej - jest to najlepsze ciasto na pierogi, jakie
jadłam ze względu na swą miękkość.Szczerze polecam.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość : 56 pierogów wykrawanych z kółek o śred. 9 cmWskazówka :Na wyspach dysponujemy bardzo nieładną
mąką. Jest dosyć ciemna i pierogi po ugotowaniu nie wyglądają zachwycająco, są wręcz szare. Aby poprawić ich wygląd na talerzu, gotuję je w wodzie z odrobiną
kurkumy.Składniki Na Farsz :0,5 kg
kapusty kiszonej50 g
suszonych grzybów0, 5 średniej
marchewki0,5 średniej
pietruszkikawałek
selera (mieszczący się w zamkniętej garści)3
liście laurowe3
ziela angielskie2 mniejsze
cebule1 ząbek
czosnku2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
sólpieprz2-3 łyżeczki
cukruSkładniki Na Ciasto Pierogowe :1 , 5 szkl. wrzącej wody/mleka1 łyżeczka
soli2 łyżki
olejuponad 2,5 szkl.
mąki pszennejPrzygotowani e Farszu :Czyste
grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na kilka godzin.
Kapustę kiszoną ugotować na parze lub w wodzie wraz z
suszonymi grzybami,
marchewką,
pietruszką i
selerem do miękkości (chyba, że chcemy z
wywaru zrobić zupę
grzybową, to w takim wypadku należy ugotować
grzyby z warzyami oddzielnie).Dodać
liście laurowe i
ziela angielskie.W tym czasie, gdy składniki będą się gotować, pokroić
cebulę w kostkę.Rozgrzać tłuszcz.Dodać
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Zeszklić.Odcedzić ugotowane składniki.Wyciągnąć
liście laurowe i
ziele angielskie.Do odcedzonych składników dodać
cebulę wraz z tłuszczem.Wymieszać.Zmielić całość w maszynce do mielenia lub malakserze.Dodać
cukier.Doprawić
solą i
pieprzem.
Przygotowanie Ciasta :Do większej miski (najlepiej okrągłej) wlać wodę/mleko.Dodać
sól.Dodać
olej.Wsypać
mąkę (na początku 2,5 szkl.).Wyrobić ciasto i partiami dosypywać tyle, aby utworzyła się elastyczna i jednolita kula ciasta, która nie klei się do rąk (ciasto powinno być miękkie).Ciasto podzielić na 2 równe porcje i przykryć bawełnianą ściereczką.Przygotowanie Pierogów :Na obsypaną
mąką powierzchnię położyć ciasto i rozwałkować na bardzo cienko.Wykrawać krążki i nakładać w środkową ich część farsz tak, aby pieróg był dosyć pełny.Formować w pół-koła.Zlepiać brzegi ciasta.Zlepione pierogi kłaść na obficie obsypaną
mąką płaszczyznę.Zagotować
wodę.Posolić.Wkładać pierogi do gotującej się
wody.Zamieszać.Gotować do momentu wypłynięcia na wierzch i dodatkowo ok. 3 min.Podawać z usmażoną na tłuszczu
cebulką.