Wykonanie
Cały rok czekam, by móc przygotować ten barszcz, najlepszy ze wszystkich barszczy, po prostu barszcz królewski. I nie wiem co sprawia, że smakuje tak wyjątkowo i nie
moge się nim najeść, czy dodatek
grzybów, czy to, że robię go jedyny raz w roku, a może sprawia to
magia Świąt Bożego Narodzenia. Pewnie wszystkie te elementy się na to składają. W każdym razie nie wyobrażam sobie wigilijnego poranka, bez zniewalającego zapachu gotujących
grzybów unoszacego się w całym mieszkaniu. Barszczu przygotowuję cały wielki gar, także jemy go nie tylko w Wigilię, ale także w pozostałe świąteczne dni. Choć postny, kusi swoim smakiem. Koniecznie przygotuj go na zakwasie z
buraków. Przepis na zakwas znajdziesz: tutaj . Będzie jeszcze lepszy, gdy zakwas zrobisz samodzielnie. Wspaniały, rubinowy, aromatyczny barszczyk wprowadzi Cię w świąteczny nastrój.Składniki na 10-12 porcji:
50 g
suszonych grzybówokoło 1-1,5 kg
buraków2-3
marchewki1
pietruszkapół
selera1
cebula2-3
liście laurowe6-8 ziaren
ziela angielskiego1-2 ząbki
czosnkuzakwas z
buraków - około 0,5 l1 łyżka
mąki2 łyżki
masłasól,
pieprz,
cukierWykonanie:°
Grzyby dobrze wypłukać, zalać około 1 l zimną
wodą i odstawić na całą noc .
Wywar z
buraków można również ugotować dzień wcześniej wieczorem (będzie bardziej aromatyczny i esencjonalny). Jeśli tego nie zrobiliśmy gotujemy w wigilię razem z pozostałymi dwoma
wywarami, bo na barszcz wigilijny składają się trzy
wywary:
grzybowy, buraczany i warzywny.°
Grzyby ugotować do miękkości, odcedzić.
Wywar grzybowy posolić do smaku i doprawić
pieprzem. Odstawić na bok.° Ugotować
wywar z
buraków.
Buraki pokroić w kostkę, cienkie talarki lub zetrzeć na tarce. Zalać 2 l
wody i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu pozostawić
buraki w wywarze jeszcze około 1 godziny. Odcedzić, posolić do smaku.° Ugotować
wywar z warzyw w 1 l
wody, dodając do
wywaru przyprawy:
listek laurowy,
ziele angielskie,
pieprz i przypieczoną na płycie na czarno
cebulę.
Wywar posolić do smaku.° Wszystkie trzy przecedzone
wywary połączyć w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić rozgnieciony ząbek
czosnku ze skórką i przełożyć
przyprawy z gotowania warzyw, listki i
ziele angielskie i przypieczoną
cebulę.° Przygotować zasmażkę. Rozpuścić dwie łyżki
masła, dodać 1 łyżkę
mąki, zezłocić i dodać do barszczu.° Wlać zakwas z
buraków, najlepiej dolewać stopniowo, za każdym razem kosztując, czy ilość jest już wystarczająca. Jeśli nie masz zakwasu z
buraków, dodaj do barszczu po prostu 1-2 łyżki
octu.° Barszcz doprowadzić do wrzenia, uważając by się nie zagotował, bo straci piękny, rubinowy kolor.° Choć wszystkie
wywary były doprawione
solą wcześniej sprawdzić, czy ilość
soli jest wystarczająca. Doprawić na koniec
cukrem i
pieprzem. Doprawiam każdy
wywar odzielnie, żeby nie pogubić smaków, łatwiej doprawić małą ilość niż ogromny gar, tym bardziej gdy na co dzień gotuje się małe ilości.° Barszcz podawać z uszkami grzybowymi. Na przepis na najsmaczniejsze uszka zapraszam: tutaj Życzę smacznego!Uwagi: około 2-3 łyżek
wywaru z
grzybów zostawić. Będzie potrzebny do przygotowania farszu na uszka z
grzybami. Zostawić także 1 ugotowaną
marchew, kawałek
pietruszki i
selera, które zostaną także użyte do farszu na uszka.