Wykonanie
W naszym domu spotkały się dwie tradycje wigilijne: barszczu z uszkami i grzybowej. Jako, że grzybowa jest jedną z
trzech potraw, które (doskonale!) gotuje mój mąż, a na wigilię trzeba przygotować pozostałe jedenaście potraw, w ten wyjątkowy wieczór na naszym
stole pojawi się aromatyczna zupa grzybowa. Trudno byłoby mi jednak zrezygnować z barszczu z uszkami, więc ugotowałam go trochę wcześniej. Nie
będę udawać perfekcyjnej gospodyni – pyszne uszka zamówiłam u pani Edyty z okolicznego sklepu. Są naprawdę fantastyczne i skutecznie ostudziły mój początkowy zapał do produkcji domowych pierożków. Przepis na barszcz jest jednak kluczowy – nie ma
mowy o zupce w proszku, z kartonu, czy koncentratach.
Składniki5
buraków500ml kwasu
burakowego lub naturalnego soku z
buraków (nie mylić z koncentratem barszczu!)10g
suszonych grzybów (
prawdziwków lub podgrzybków)
MarchewkaPietruszkaPor1/2
seleraCebula2 łyżki
masła5 ziarenek
czarnego pieprzu6 ziarenek
ziela angielskiego2
liście lauroweZąbek
czosnkuSól,
pieprz,
cukier,
sok z cytrynyPrzygotowanie
Buraki dokładnie umyj, nie obieraj, zalej
wodą i gotuj około 1,5 godziny.
Grzyby namocz w 200ml
wody i odstaw na co najmniej godzinę.Obierz pozostałe warzywa.Namoczone
grzyby wyjmij, opłucz. Płyn, w którym się moczyły przecedź przez sito i ponownie zalej nim
grzyby.Dolej litr
wody, wrzuć łyżeczkę
soli, warzywa (poza
burakami i
cebulą),
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie i
listki laurowe.
Cebulę pokrój w krążki, na patelni rozpuść
masło i smaż
cebulę, aż się zrumieni.Dodaj
cebulę wraz z
masłem, na którym się smażyła do
grzybów i warzyw i gotuj wszystko 45 minut.Ugotowane
buraki obierz i pokrój w cienkie talarki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Dodaj
buraki do
wywaru, gotuj 5 minut, wyjmij warzywa i odcedź.Do czystego
wywaru dodaj kwas
burakowy i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Zagotuj, dopraw do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny (proporcje zależą od
wywaru – rzecz w tym, aby odpowiednio wyważyć słono-słodko-kwaśny smak).Podawaj z uszkami, krokietami lub pasztecikami – wedle uznania!Smacznego!Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska Marzeny Wasilewskiej