ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny

nazwa

Wykonanie

Barszcz czerwony należy do tego gatunku potraw, które można bardzo łatwo zepsuć, bez większego wysiłku. Niby nic, taki zwykły barszczyk, ale przygotowanie dobrego, aromatycznego wigilijnego barszczu wymaga nie lada wiedzy!
W mojej rodzinie mistrzem od tej zacnej potrawy jest niezmiennie od lat babcia. Kiedyś próbowałam podpytać, zrozumieć, wyszpiegować jak ona to robi? Niby przepis mam, niby wiem czego i ile trzeba dodać, ale nigdy nie wychodzi tak dobry jak u babci. To jest chyba ta magia kuchenna. Babcia jak czarownica nad garnkiem zawsze coś mamrocze, tu dosypie, tam podsypie i tak powstaje mikstura cud!
A oto moja wersja wigilijnego barszczu postnego, prawie tak dobry jak u babci:)
Skład:
2kg buraków
3 litry wody
obrana włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula, kawałek kapusty)
3 obrane ząbki czosnku
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
7 suszonych grzybów
1 łyżka majeranku (lubię dużo)
2 łyżki octu
cukier, sól, pieprz do smaku
A jak to robimy:
1. Grzyby zalać ciepłą wodą i moczyć około pół godziny.
2. Buraki obrać, włożyć do garnka razem z włoszczyzną, czosnkiem, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim, majerankiem i octem. Zagotować.
3. Grzyby zagotować w wodzie w której się moczyły (około 30 minut).
4. Do gotującego się barszczu dodać grzyby. Gotować aż warzywa będą miękkie, czyli kolejne 30 minut.
5. Zdjąć z gazu, doprawić solą, pieprzem i cukrem (ja dodaje około łyżki). Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
6. Rano przecedzić barszcz przez sito, zagrzać, ale nie gotować bo straci kolor. Jeśli nie będzie zbyt "buraczany" wystarczy dodać kilka kropel cytryny i kolor powróci.
Słodkich snów
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2012/12/barszcz-czerwony-wigilijny.html