ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grzybami do pierogów, naleśników, empanadas lub rożków z francuskiego ciasta

Kapusta z grzybami do pierogów, naleśników, empanadas lub rożków z francuskiego ciasta

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto naleśnikowe do krokietów
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody lub tyle, by ciasto dało się rozlewać na patelni
płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wykonanie
Mieszamy składniki Przy pomocy robota i odstawiamy na kilka minut ciasto naleśnikowe, by odpoczęło. Smarujemy patelnie tłuszczem do wysokich temperatur (olej rzepakowy) tylko na początku. Smażymy naleśniki i układamy po usmażeniu jeden na drugim. Przykrywamy drugim talerzem, by nie wysychały.
Przygotowanie farszu
Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej i większą ilość, z której część możemy przechować do następnego razu, kiedy to zapragniemy pierogów z kapustą i grzybami polskiego rodzaju empanadas w cieście kruchym lub rożków z francuskiego ciasta . W każdym tym przypadku farsz z kiszonej gotowanej kapusty i posiekanych grzybów rewelacyjnie się sprawdza i sporządzony jest z najprostszych, tanich i nieprzetworzonych składników (bez niego, w Polsce, nie ma Świąt Bożego Narodzenia)
Farsz (podwójna porcja)
2 kg kiszonej kapusty
20 suszonych grzybów
2 cebule
2-3 pazurki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka cukru
5 ziaren ziela angielskie
2-3 liście laurowe
Farsz z kiszonej kapusty i grzybów - wykonanie
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna moczymy przez godzinę i odsączamy. Wrzucamy do garnka wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Zalewamy wodą, by zakryła kapustę i solimy płaską łyżką soli kamiennej lub morskiej. Gotujemy około godziny. Dorzucamy grzyby, nie mieszamy, niech gotują się na wierzchu a ich smak niech przenika do kapusty. Po dwudziestu minutach wyjmujemy grzyby na dużą deskę. Wystudzoną kapustę porządnie osączamy na sitku, przyciskając ręką. Wywar z gotowania można zlać do słoika i użyć do gotowania smacznej zupy warzywnej z dodatkiem mięsa drobiowego (pycha). Ostudzone grzyby siekamy w drobną kostkę i przerzucamy do dużej miski. Wykładamy kapustę na deskę, siekamy na drobno i dorzucamy do grzybów. Cebulkę rumienimy w niewielkiej w dwóch łyżkach oleju na rozgrzanej patelni, dodając pod koniec starty na tarce czosnek. Chwilę podsmażamy i zestawiamy z ognia (przypalony czosnek psuje smak potraw). Cebulkę z czosnkiem wygarniamy do kapusty i grzybów i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier, 3-4 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (słonecznikowy, lniany) i wszystko dokładnie mieszamy, co jakiś czas próbując smak. Wypełniamy farszem ciasto kluskowe pierogowe (przepis na ciasto pierogowe) naleśniki (traktując naleśnik, jak liść kapuściany do gołąbków), tniemy na kwadraty ciasto francuskie, składamy w trójkąty, zamykając farsz (rożki smarujemy białkiem i pieczemy w temperaturze 195 -200 stopni C. około 20 minut, postępujemy identycznie, jak w przepisie na rożki z serem) lub robimy empanadas (pierogi z ciasta kruchego - można skorzystać z przepisu na ciasto kruche, eliminując z niego cukier i dodać trochę soli - pieczemy wtedy 25 minut w temperaturze 180 stopni C.) Uniwersalny farsz kapusty z grzybami pasuje do różnego typu ciast i można go wzbogacać innymi dodatkami, jak chude mięso drobiowe, ocet balsamiczny, sos sojowy, tworząc apetyczną kuchnie ze smakami z całego świata - modną kuchnię fusion .
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/11/kapusta-z-grzybami-do-pierogow.html